Problem z odświeżaniem i dźwiękiem w win98
Może zaczne od tego że niektóre gry nie chciały mi chodzić pod windowsem xp więc zainstalowałem też win98. I coś dziwnego się dzieje. Nie mogę wogóle zmienić częstotliwości odświeżania. Cały czas jest na 75Hz mimo że w ustawieniach kary dałem 85Hz (1280x1024). Dla sprawdzenia dałem też inne ale nic się nie zmieniło. W grach zmniejsza się chyba do 60Hz. To jest po prostu nie do wytrzymania przy monitorze 21 cali. Dodatkowo podczas niektórych gier słysze trzaski i głos tak jakby z pod wody np przy dźwięku warkotu silnika samochodu. Natomiast pod xp mogę sobie zmieniać częstotliwość i wszystko jest ok. No poza tym że pare gier nie chce chodzić. Pod obydwoma systemami są detonatory chyba nawet tych samych wesji odpowiednich do danego systemu. Mój sprzęt to:
celeron 1.7GHz
GF4 MX440 64MB DDR TV
128MB DDR
Płyta DFI P4 845E
Dźwięk zintegrowany AC'97 6CH
Dysk Seagate Barracuda IV 80GB
Kartę wymieniałem na nową bo się uszkodziła ale na niej czegoś takiego nie było. Wtedy miałem samego windowsa 98. Może to wina karty grafiki. Zauważyłem że na tej nie mogę ustawić 85Hz tylko max 75Hz dla 1600x1200 i obraz jest jakiś ciemny i nie zabardzo wyraźny. Na poprzedniej bezproblemowo dało się tak zrobić i obraz był bardzo dobry. Możecie mi cos doradzić?