Cytat:
Napisany przez tomekk_nt
Chciałbym żeby to była konsola nowa i żeby nie było żadnych problemów ani męczenia się z odpaleniem gier (tak, żeby mój 8-letni brat też sam sobie odpalił ścigałkę). [...]
|
Polecam PS2 grube, ale nowych nie masz szans dostać. Sprzedawane np. na Allegro grube modele na ogół są napędem na wymarciu lub nawet podkręconym (potencjometr) tak, aby zaraz po sprzedaży jeszcze trochę pochodziły.
Cytat:
[...] Te fixy są do poszczególnych gier, czy po prostu to jakiś upgrade softu? [...]
|
Fixy to są ale dla gier uruchamianych przez Swap Magic, a nie modchipa.
Ja mówię o układzie zabezpieczającym cewki i sterownik napędu (czyli LA, BA i RS - w zależności od modelu), które trzeba montować w określonych modelach PS2.
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=74804
Cytat:
[...] Jeszcze co do HDD: Z tego, co wyczytałem do slima można podłączyć HDD jedynie przed port USB? [...]
|
No właśnie nie w jedyny, ale bez lutowania tylko w ten sposób. Dysk na USB to nieporozumienie. Porównaj sobie prędkości odczytu z płyty i z USB1.1. Nie wspominając o kompatybilności USBA.
Cytat:
[...] Rozważam HDD ze względu na wyeliminowanie nieprawidłowego wypalenia gry na nośnik oraz jego słabą jakość (czy prawidłowy jest mój punkt widzenia w tej kwestii?). [...]
|
Niezupełnie. Nie wszystkie dadzą uruchomić się z dysku. Niektóre też trzeba patchować (podobnie jak HDLoader np. patche zwalniające transfer z dysku).
Jest z tym trochę kłopotu, ale zdecydowaną większość można uruchamiać bez problemu i żadnych kombinacji.
To nie Xbox, na którym po prostu kopiuje się gry i po prostu się je odpala.
Cytat:
[...] I czy trudne jest odpalenie takiej giery z HDD? [...]
|
'Sztuka' ogranicza się do uruchomienia programu i wybraniu gry z listy (pomijając kilkanaście wyjątków, o których wspomniałem powyżej).
Problem może co najwyżej stanowić transfer gry na dysk, ale o tym jest w FAQ.
Cytat:
[...] Czytałem ten faq i nadal obce są mi pojęcia: [...] a także te DEVy, więc będe wdzięczny za wyjaśnienie pokrótce
|
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...q/strona11.php