Mam teraz pytanie odnośnie kont w MBanku i funduszy inwestycyjnym w nim.
Chcę założyć konto na przelewy z firmy (wynagrodzenie). Generalnie ma służyć ono jedynie trzymaniu pieniędzy, obecnie nie przewiduję żadnych częstszych przelewów i potrzebuję jedynie możliwość przelewu na inne konto, a taka możliwość tam jest.Najbardziej opłacalne jest chyba emax+, ale jak tak czytam, to to oprocentowanie 4,5% też nie jest nie wiadomo, jak wysokie, więc nie wiem, czy gra jest warta świeczki (tzn. utrata funkcjonalności względem zwykłego ekonta).
Jednocześnie jednak biorę pod uwagę, że za 2-3 miesiące na koncie zbierze się wystarczajaco środków, żeby zainwestować to w jakieś fundusze inwestycyjne. I teraz pytanie, bo tego nie wiem, w jaki sposób przeznacza się środki w MBanku na fundusze - po pierwsze czy można to zrobić zarówno z ekonta, jak i emaxa, a po drugie na czym to w praktyce polega - czy jest to utworzenie osobnego konta na fundusze (eMakler?), czy jedynie niejako 'zablokowanie' części środków?
Jutro będę pewnie dzwonił na Mlinię, bo i tak z tego, co przeczytałem, założenie kolejnego konta należy wykonać telefonicznie, ale chciałbym wcześniej już wstępnie się zdecydować, co będzie najlepsze - rezygnacja z nieco wyższego oprocentowania emaxa na korzyść funkcjalności ekonta, czy może jednak emax z oprocentowaniem prawie 5% i nie bawienie się w fundusze (prawdopodobnie i tak będzie to jakiś bezpieczny zestaw, bo nie będę miał czasu, aby się w to zbytnio angażować)?