Witam.
Od samego początku (styczeń 2006) jak kupiłem Canona IP4200 stosuje zamienniki firmy
UNINK z którymi nie mam najmniejszych problemów. Kupuję je zawsze w firmie
KingMan w Rzeszowie.
Musisz się liczyć z tym, że po założeniu zamiennika drukarka po jakimś czasie poda komunikat, że stosujesz nieoryginalne wkłady i tracisz prawo do gwarancji. Następnie poprosi o wyłączenie sczytywania poziomu atramentu w wymienionym wkładzie przez przytrzymanie przez 5s klawisza wysuwu papieru.
Wymiana zamienników jest banalnie prosta. Trzeba z oryginalnego pustego wkłady przełożyć chip elektroniczny co zajmuje ok 2-3minuty.
Ja to robę tak, że ścinam plastikowe zatopione mocowania chipa z oryginalnego wkładu,
następnie przekładam go na zamiennik w miejsce specjalnie przygotowane ( wystające dwa plastikowe kołeczki na które nakłada się chipa)
i podgrzewam na ogniu coś metalowego ( w moim przypadku jest to najczęściej trzonek wiertła) po czym przytapiam wystającą część plastikowych kołeczków. To wszystko tak jak pisałem trwa ok 2-3min.
W moim przypadku stosując zamienniki już dawno zarobiłem na nową drukarkę. Po jednokrotnej wymianie całego kompletu mamy zaoszczędzone ok
190zł.
p/s W Rzeszowie w sklepie AVANS przy ul. Rejtana wyprzedają część sprzętu i drukarka
Canon PIXMA IP5200 z kompletem oryginalnych tuszy kosztuje
199zł
.
Pozdrawiam.