Cytat:
Napisany przez majkeljot
No cóż wyssane z palca bajeczki philipsa mające na celu zniechęcić do kopiowania. Nie mają one żadnego znaczenia. Kiedyś sami zrobiliśmy takie porównanie płyty serwisowej (takiej tłoczonej zawierającej różne częstotliwości, szumy itd.) do jej kopii i różnicy nie było żadnej
a wkażdym bądź razie w granicach błędu pomiaru. Takie numery nie tylko w dziedzinie audio można spotkać na porządku dziennym. Najlepsze są reklamy proszków do prania  .
|
Pewnie, zapis na płytach CD-R nie odbiega od tłoczonego oryginału, a wszyscy dookoła się mylą. Technologie próbujące dorównać płytom tłoczonym przez polepszanie jakość zapisu takie jak VeriRec (Plextor) czy Audio Master Quality Recording (Yamaha) to tylko pic na wodę i wyciąganie z ludzi pieniędzy. CD-Ry wcale nie mają różnego stopnia odbicia światła, nie są źle wyważone, nie mają wad fabrycznych, barwnik się wcale nie starzeje, moc lasera przy zapisie nie ma żadnego wpływu a błędy jitter w ogromnych ilościach wcale nie występują. Można by pisać wiele.
Rozumiem, że wasz test polegał na badaniu sygnału na wyjściu z odtwarzacza CD (tak właśnie zostało to zrobione w teście, do którego linka podałem), czyli zsamplowaniu tego co idzie do głośników ze wzmacniacza, a nie zripowaniu dźwięku z nagranej płyty. Jeśli nie to można go sobie darować. Mam nadzieję, że jesteś świadomy, że porównywanie odczytu stacjonarnych odtwarzaczy audio do napędów komputerowych nie ma sensu. Zastanawiałeś się czasem dlaczego padający laser w napędzie odczytuje tylko płyty tłoczone, albo CD-R, którego nie da się odczytać, przeskakuje lub generuje trzaski w odtwarzaczu audio pięknie działa w komputerze i po zripowaniu wygląda zupełnie jak oryginał ?. Nagrywane płyty potrafią zwyczajnie nie działać na części odtwarzaczy stacjonarnych co nigdy nie przytrafia się tłoczonym.
To prawda, że prawidłowo wykonana kopia, nagrana na dobrej płycie i nagrywarce jest niemal nie do odróżnienia - głównie z powodu ułomności ludzkiego słuchu, ale NIGDY nie dorówna ona oryginałowi. Jeśli chcesz wierzyć, że jest inaczej to Twoja sprawa.
Cytat:
Napisany przez majkeljot
|
to Ty mnie nie rozumiesz, nie ważne gdzie używasz przegranej płyty, chodzi o to, że kopia w EAC będzie zawsze tak samo dobra - z AR czy bez, dlatego nie warto zawracać sobie głowy AR
pozdrawiam