Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.12.2002, 12:30   #10
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
"Nie rozumiem wypowiedzi o dwoch roznych prockach kolegi januszp"
Prawdopodobnie w krótkim czasie będziemy musieli się nauczyć rozróżnieć dwa bliżniacze procesory firmy AMD .Dotychczas sprawa była w miare prosta : napis na procesorze typu Athlon ,Duron .
Obecnie na rynku mamy do czynienia z dwoma ,a nawet trzema nisamowicie podobnymi procesorami :
AthlonXP .
AthlonXP w technologii 13 mikrona (opisany na In4.pl).
AthlonXP na rdzeniu "Bartona" (opisany na "twojepc.pl).

Oczywiscie pisząc o dwóch bliźniaczych procesorach miałem na myśli dwa ostatnie (Athlon w technologii 13mikrona oraz "Barton").

Jeśli chodzi o nieszczęsny "cache" drugiego poziomu to myślę iż "WCPUID" nie podołało wymaganiom (inne zasilanie procka itp.),co sprawiło iż zinterpretował on cache L2 AthlonaXP niepoprawnie .
Oczywiście powinno ,a raczej jest 256kb dla tego procesora .

Drugi natomiast (na rdzeniu "Bartona") chociaz wyglada prawie identycznie posiada 512kb cach-u drugiego poziomu .
Różnice miedzy nimi kryją się oznaczeniach kodowych umieszczanych obok jądra .
I tak :
AthlonXP w technologii 13 mikrona to : AXDA1700DLT3C
Athlon na rdzeniu "Barton" : AXDA1833DKT4D
Kluczem do rozszyfrowania jest tutaj liczba "3" (procesor z 256kb cache-u) oraz "4" (procesor z 512kb cache-u) .
W tych konkretnych przypadkach oczywiście o pomyłkę trudno ,jednak
biorąc pod uwagę starsze modele np. "AthlonXP 2600+" ,"Athlon 2400+" można mieć problemy z identyfikacją .

Wracając do nieszczęsnego artykułu z "In4.pl" myśle iż albo płyta główna niepoprawnie rozpoznała procesor albo "WCPUID" dał "plamę" (najnowasza wersja to "3.1a" wypuszczona parę dni temu ,być może autorzy programu poprawili błąd ?) .
Co do cachu-u wielkości 64kb w Athlonach ,to myśę iż można potraktowac to na razie jako żart .

Za zamieszanie ,jakie wywołałem poprzednim postem przepraszam .
Niejako na usprawiedliwienie dodam iż iż było to spowodowane brakiem czasu dla głębszej jego analizy .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post