Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.12.2002, 18:08   #26
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Ormianin napisa***322;(a)
ciekawe czy ktos ma jakies optymistyczne mysli czy nastapi ekonomiczno-koniunkturalna poprawa w naszej ojczyznie? i kiedy to bedzie?
Wiesz ja to ujme tak, narazie nie chce wyjezdzac z Polski bo jest mi tutaj dobrze - moje sytuacja materiala dzieki Helionowi jest zadowalajaca (co nie znaczy, ze moglby byc lepiej praca jaka wykonuje ujdzie w tlumie.

Na wybory nie chodze (pojde tylko glosowac w referendum do unii i bedzie to po raz pierwszy od chwili gdy skonczylem 18 lat) gdyz szkoda mi zdartych zelowek w butach ktore sa jednym z drozszych w europie.

Od czasu do czas ogladam telewizje, czytam gazety i bardzo mnie cieszy, ze system fiskany jest lagodniejszy dla autorow ktorzy maja podwyzszone koszty uzyskania przychodu a co za tym idzie fizycznie placa tylko 10% podatku od dochodu z ksiazek i nic wiecej. Szlag mnie trafia natomiast z powodu tego, ze blisko 50% moich dochodow ze stalej pracy zjada fiskus z zusem i innym do spolki. Emerytury i tak nie bede mial z tego powodu lepsze i dlatego sam dbam o to by bylo mi lepiej w przyszlosci placac sobie 3 filar.

Kazda nowa decyzja lub pomysl rzadu sprawia, ze jestem wiekszym frajerem niz bylem - np abolicja ktora na szczescie nie przeszla. Jak mam tylko mozliwosci to na zakupy jezdze za granice bo chodz mozna mnie zaliczyc do klasy srednie to raczej nie stac mnie na wiele rzeczy w naszym kochanym kraju ktory ewidentnie ma aspiracje stania sie mekka snobow i konkurencja dla Hoolywood.

Jak narazie zaluje jednej rzeczy - tego, ze moj angielski jest taki jaki jest. Gdybym znal go duzo lepiej to pewnie pisalbym dla wydawnict za wielkiej wody i tam mieszkal zyjac dostanio. Nie oznacza to jednak, ze byloby mi dobrze bo czuje sie Polakiem.

Co do poprawy to moim skromnym zdaniem predzej czy pozniej musi ona nadejsc. Sklanialbym sie raczej ku temu, ze nastapi to raczej pozniej. Moim zdaniem nasze pokolenie (mam 27 lat) jeszcze nie bedzie mialo mozliwosci cieszenie sie caloscia poprawy jaka da nam unia. Dopiero moje dzieci gdy dozyja podobnego wieku jak ja powinny czuc ewidentna poprawe. Jednak to dosc odlegla przyszlosci i nikt nie wie czy do tego czasu nie bedzie V rozbioru Polski lub nie wybuchnie 3 wojna swiatowa.

Patrzac na Irlandie unia daje nam ogromne szanse. Jednak jak zestawimy je z ludzmi majacymi ster w naszym kochanym kraju droga do poprawy bedzie bardzo daleka. Az by sie chcialo powiedziec Pilsudski wroc!
BD jest offline