Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.12.2007, 16:10   #11
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Bardzo niesłusznie.. Byłem dzisiaj w Saturnie i postanowiłem sprawdzić, na co stać wspomnianego Ipoda Nano i Creativa Zen. Podłączyłem swoje słuchawki najpierw do Ipoda i.. zacząłem się zastanawiać, co jest grane (nawet dosłownie..) - to, co wydobywało się z głośników to tragedia. No może bez przesady, ale bardzo, bardzo słabo.. Cicho i co najwyżej średniej jakości. Posłuchałem trochę, potestowałem i zniesmaczony przeszedłem do Creativa.

Ale tutaj było podobnie.. Dodatkowo tak, jak Ipod jest bardzo szybki, dzięki czemu jego obsługa jest przyjemna, tak Zen jest jeszcze dodatkowo ślamazarny. Ładny, estetyczny, ale powolny, co dla mnie jest bardzo poważną wadą. Niestety nie nadrabia również dźwiękiem. W pewnej chwili zacząłem się zastanawiać, czy może coś jest nie tak z moimi słuchawkami, ale zaraz sobie przypomniałem, że przecież codziennie używam ich do słuchania na swoim starym Iriverze.

Szukałem też w ustawieniach, bo cały czas trudno mi było uwierzyć, że dźwięk jest taki.. no może nie nie wiadomo jak zły, ale po prostu bez wyrazu, płaski. Żadna przyjemność słuchać muzyki w takiej postaci. A te urządzenia nie są przecież tanie..

Na koniec podszedłem jeszcze do IRiverów z nadzieją, że któryś będzie miał baterię (na co nie udało mi się jeszcze wcześniej trafić). Clicx niestety nie miał (tzn. jeden miał, ale z kolei nie było na nim w ogóle muzyki), ale była w S10. Małe 'gówienko', wielkości przycisku do odtwarzania w Zen-ie, ale jak to włączyłem... Nie wiem, po opiniach i popularności Ipodów i niektórych Creativów myślałem, że inni producenci dorównali IRiverowi, ale to bzdura.. Są o lata świetlne od niego. To, co z tego małego pudełeczka się wydobywa bije pod każdym względem wypociny tych multimedialnych maszyn od Creativa i Ipoda. Po prostu nie ma co porównywać.

Tak więc wniosek jest prosty - na pewno nie Creative, na pewno nie Ipod (chyba, że Classic - jego jeszcze nie testowałem, ale teraz mam już poważne obawy..) - póki co zdecydowanie IRiver. Chyba, że jest jeszcze jakiś producent, który robi dobre odtwarzacze, bo model S10 IRivera ma cały czas jedną podstawową wadę - bardzo krótki czas odtwarzania (6-8 godzin). Nie wiem, jak w tych trochę większych modelach (Clicx). Będę musiał o nich trochę poczytać, bo zakładam, że jeśli chodzi o jakość dźwięku są równie dobre, jak ich mniejszy kolega. Przynajmniej tak dobre.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post