|
Może nieco dla równowagi :
mam cztery dyski IBM w towerze i działają juz dość długi czas bez zarzutu .
Oczywiście takie porównywanie nie ma moim zdaniem większego sensu .
Każdy będzie bronił swojego ...
Radzę jednak zauważyć iż w przytoczonym artykule (który jest raczej krótką autobiografią autora) padło zdanie na temat wydajności dysków IBM .
Nie da się zaprzeczyć iz IBM to ścisła czołówka jeśli chodzi o wydajność .Jeśli ktoś kiedyś musiał przejść przez chociażby partycjonowanie i format półgodzinny dysku 60GB z serii BarracudaIV czy BarracudaV ten wie w czym rzecz .
Porównując dwa identycznej pojemności dyski firm IBM oraz Seagate ,przy prędkości obrotowej 7200 można takie mankamenty wychwycić niemal że w locie .
Pracując na plikach rzędu 1-2GB różnice w szybkości są niestety bardzo zauważalne .Jeśli struktura dysku jest mierna ,firmware jest mierny ,do tego jeszcze problemy typu dysk-kontroler to nie pomoże tutaj nawet cache rzędu 8MB .
Daleki jestem od szkalowania Barracud ale faktem jest iż dyski z tej serii niestety nie sprawdzają się w macierzy dyskowej RAID ,co akurat dla mnie i dla samej firmy Seagate jest wielkim minusem .
Dzisiejsze płyty głowne oferują za niewielką cenę możliwość przyspieszenia transmisji dysku dwukrotnie ,a Barracudy niestety się nie nadają .Nie ma problemów z WD ,Maxtorami ,Samsungiem itp. a z Barracudą są .
Jako jeden z minusów Seagate-a był tutaj poruszany problem grzania się dysku .Wydaje mi się iz ten problem jest tutaj najmniej ważny .
Jeśli producent nie stosuje wentylatorów ,to rzczą chyba oczywistą jest iz dysk może osiągnąć 60 stopni ? .Producent tych dysków niejednokrotnie podkreślał iż grzanie się dysków Barracuda jest normalnym objawem tych modeli .Więc nie przesadzajmy ...
Istnieje jednak inny aspekt związany z wysoką temperaturą dysku .
Wydzielane cieplo ma zgybny wpływ na cały komputer - utrzymanie korzystnej temperatury wewnąrz komputera staje się problemem .
Zamknięty tower ,kilka taśm IDE w środku ,procesor powiedzmy Athlon ,do tego jedna,dwie Barracudy i mamy do czynienia ze wzrostem temperatury procesora o jakieś 4-5 stopni .
Jeśli te 4-5 stomni ma wpływ na osiągnięcie krytycznej temperatury procesora ,wtedy mamy problem .
Sprawa awarii dysków IBM była wałkowana na wszystkich niemal boardach .
Większośc problemów wszystkich dysków bierze się z :
- złej obsługi dysku przez posiadacza
- overclockingu magistrali
- wahań mapiecia sieciowego
- ingerencji "dziwnych" programów (np. LowLevelFormat)
Szczerze mówiąc jeśli porównać ilość dysków uszkodzonych firm IBM oraz Seagate ,z uwzględnieniem ilości sprzedaży myślę iż wyszło by raczej po równo .
To ,że więcej czyta się o uszkodzeniach urządzeń firmy X ma wpływ na pieniądze i politykę firmy Y .Warto zatem obrać złoty środek z tego typu sensacyjnych doniesień .
Są czasopisma w których płyta głowną roku został wybrany ECS ,są czasopisma w których najlepszym napędem CDROM został wybrany Samsung .
Do tych firm oczywiście nic nie mam ,pragnę tylko podkreslić jaki wpływ na koniunkturę danej firmy mają podobne artykuły jak ten zacytowany na tym forum .
Nie sposób nie zatrzymać się nieco przy cenach produktów ,które maja niewątpliwy wpływ na popyt .
Naprawdę przypadki taniego produktu ,który jest lepszy od droższego są niestety rzadkością .
Jeśli ktoś wierzy iż płaci się tylko za "firmę" to jego sprawa .
Z pomocą dla firm słabszych oprócz ceny przychodzą także artykuły ,oraz słynne porównania produktów w czasopismach .
Dla człowieka nie siedzącego w temacie nie jest dziwne że w czasopismie X nagrywarka firmy "TreleMorele" wygrywa z LiteOn ,Teac,Plextor ,jeśli do tego czytelnik ten dowiaduje sie iż ten model jest dużo tańszym modelem od wyżej wspomnianych ,leci do sklepu ,kupuje i cieszy się z udanego zakupu .
Rozczarowanie jednak przychodzi po czasie .
Dlatego tez myślę iż najlepszym odważnikiem w trakcie wyboru staje się np. forum ,tutaj można się dowiedzieć znacznie więcej prawdy niż renomowanych gazetach .
Strony internetowe oczywiście takim odważnikiem także być mogą .
Kilka z nich odwiedzam i kilka z nich muszę przyznać iż uczciwie informuje o parametrach danego produktu .
Kluczem do bezstronnej prezentacji jest "bezpłciowe" podejście do danego produktu wraz podaniem parametrów technicznych produktu .
Potencjalny nabywaca ma prawo wyboru tego co mu najbardziej odpowiada .Grunt aby opis był wiarygodny i uczciwy ,a oto coraz trudniej .
jaro
|