Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.12.2007, 19:22   #885
punisher
Guru

Data rejestracji: 14.05.2005
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez 6wojtasik6 Podgląd Wiadomości
ok. a powiedz mi jeszcze jedną rzecz- chodzi mi o test napędu w create disc. Dlaczego pioneer ma tak zróżnicowane te linie- raz idą do góry raz na dół- poprostu chaos?! Nazwę to częstotliwością skacze aż głupia. A liteon ma to stonowane( głównie mi chodzi o żółte i zielone) dałem linka dla przykładu:
A i powiedz mi co jest w sumie ważniejsze PIF czy PIE ?
Jak będziesz w ten sposób oceniał napędy, to nic z tego nie będzie. Popatrz na legendę to się wszystkiego dowiesz. Zielona linia to prędkość nagrywania, żółta o ile sie nie mylę prędkość obrotowa napędu (nagrywanej płyty). W pionierze wybrano do nagrywania prędkość x12 i w związku z tym przy tej prędkości ogólnie mówiąc napęd nagrywa strefowo. Czyli na początku prędkość x6, potem x8 i na końcu x12. Liteon zaś nagrywa przy stałej prędkości kątowej, a prędkość nagrywania stopniowo rośnie wraz ze zbliżaniem sie do końca płyty. Gdyby w pionierze ustawić prędkość nagrywania x16 lub szybciej wykres będzie podobny do tego w liteonie. Ten "chaos" jak to nazwałeś w pionierze nie jest takim do końca chaosem. Zauważ, że prędkość nie skacze tak mocno jak w liteonie co w konsekwencji chyba jest lepsze dla jakości nagrywania.
Jeżeli chodzi o błędy, to poczytaj sobie jeden z ostatnich wątków na temat Nero CD-DVD speed tam był odnośnik jak czytać te wszystkie wykresy. Wszystkie błędy są ważne. Ten program jakość ocenia tylko po max. błędzie PIF co nie do końca sprawdza się w praktyce, więc należy patrzeć na wszystko.