Witam.
Ostatnio miałem problem z głowicą w
IP4200.
Dokładnie wyglądało to tak, jakby czarny tusz z wkładu PGI-5BK (zamiennik
UNINK) zasechł. Kilkakrotne próby programowego czyszczenia nic nie pomagały. Wyciągnięcie głowicy i kąpiel w ciepłej wodzie również nie przyniosły efektu. Już byłem pewien, że czeka mnie zakup nowej głowicy. Jednak jeszcze postanowiłem spróbować założyć inny tusz.
Kupiłem w MediaMarkt czarny zamiennik firmy
Calidad 923-BK (cena 18,90). Po założeniu do drukarki wszystko wróciło do normy. Okazało się, że wkład UNINK był wadliwy i pomimo, że poziom tuszu był dość wysoki to nie drukował tekstu. Pozostałe cztery wkłady UNINK działają nadal dobrze. Od prawie dwóch lat jak używam zamienników UNINK, to po raz pierwszy mam taką usterkę. Do tej pory było wszystko OK.
Teraz jak mam założony czarny tusz
Calidad 923-BK muszę przyznać, że jakość wydruku tekstu jest zdecydowanie lepsza jak na wkładzie UNINK. Czcionka jest bardzo równa i nie poszarpana. Wygląda na to, że tusz jest gęstszy co nie powoduje szarpania czcionki nawet na kiepskim papierze co przy zamienniku UNINK ewidentnie wpływało na jakość drukowanego tekstu.
Na razie jako cztery kolorowe wkłady CLI-8 nadal używam zamienników UNINK, natomiast czarny PGI-5 zostaje Calidad. Nie ze względu na obawę przed uszkodzeniem głowicy tylko jakość drukowanego tekstu. Jest naprawdę bardzo dobra wręcz idealna. Szkoda, że cena nie jest podobna do tuszy UNINK no ale za jakość trzeba płacić. I tak wychodzi ponad połowę taniej jak oryginalny.
p/s Ostatnio wpadł mi w ręce inny zamiennik wkładu czarnego PGI-5 firmy
PROCOLOR. Po założeniu do drukarki okazało się, że jakość atramentu jest bardzo kiepska. Drukowany tekst był bardzo poszarpany. Kosztował ok 17,00zł.
Jeśli miał bym porównać stosunek ceny do jakości to UNINK bije na głowę PROCOLOR.
Pozdrawiam