Cytat:
Napisany przez mariano b
P.s. Nie da sie ustawić aby część urządzeń pracowała na IDE a część na AHCI. W sumie to większej różnicy nie odczułem po zmianie. Zmieniłem z nudów.  Dostane po nowym roku nową prawdopodobnie LG SuperMulti DVD+/-RW GH20LS10 to dam znać czy z nią są problemy.
|
Ja miałem właśnie tego LG i oddałem do sklepu - niby wszystko było OK (nagrywanie CD i DVD+R) ale na 5 płyt DVD+R DL Verbatim które próbowałem nagrać 5 poszło do kosza. Więc się z nią pożegnałem i przerosiłem z LiteON'em.
Co do AHCI to jest różnica. Wcześniej miałem nForce 4 i tam były tylko 2 tryby SATA - IDE i RAID. W trybie IDE SATA było w pełni obsługiwane (było m.in. NCQ). Tak samo jest chyna w nForce 570.
Teraz mam nForce 560 i tu są 3 tryby SATA - IDE, AHCI, RAID. W trybie IDE kontroler SATA jest wykrywany jako zwykły IDE ale w odróżnieniu od nF 4 nie ma funkcji specyficznych dla SATA (NCQ). Aby je mieć trzeba przestawić w tryb AHCI ale wtedy Windows XP wymaga specjalnego sterownika do kontrolera SATA (dyskietka przy instalacji itp.). Windows Vista ma już obsługę AHCI wbudowaną, podobnie jak nowsze Linuxy.