Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.12.2007, 14:49   #15
klosz007
Bywalec

Data rejestracji: 07.10.2003
klosz007 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mariano b Podgląd Wiadomości
P.s. Nie da sie ustawić aby część urządzeń pracowała na IDE a część na AHCI. W sumie to większej różnicy nie odczułem po zmianie. Zmieniłem z nudów. Dostane po nowym roku nową prawdopodobnie LG SuperMulti DVD+/-RW GH20LS10 to dam znać czy z nią są problemy.
Ja miałem właśnie tego LG i oddałem do sklepu - niby wszystko było OK (nagrywanie CD i DVD+R) ale na 5 płyt DVD+R DL Verbatim które próbowałem nagrać 5 poszło do kosza. Więc się z nią pożegnałem i przerosiłem z LiteON'em.

Co do AHCI to jest różnica. Wcześniej miałem nForce 4 i tam były tylko 2 tryby SATA - IDE i RAID. W trybie IDE SATA było w pełni obsługiwane (było m.in. NCQ). Tak samo jest chyna w nForce 570.

Teraz mam nForce 560 i tu są 3 tryby SATA - IDE, AHCI, RAID. W trybie IDE kontroler SATA jest wykrywany jako zwykły IDE ale w odróżnieniu od nF 4 nie ma funkcji specyficznych dla SATA (NCQ). Aby je mieć trzeba przestawić w tryb AHCI ale wtedy Windows XP wymaga specjalnego sterownika do kontrolera SATA (dyskietka przy instalacji itp.). Windows Vista ma już obsługę AHCI wbudowaną, podobnie jak nowsze Linuxy.
klosz007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post