Cytat:
Napisany przez Arepo
@andrzejj9
No dobrze, ale skąd mam wiedzieć jakie są moje ulubione ustawienia nie znając kompletnie sprzętu i porównując w sklepie powiedzmy ipoda, irivera i iaudio ?. Zaufanie stricte na ucho przy włączonych dodatkach może okazać się bardzo zgubne. Utwór przykładowy jest przecież specjalnie dobrany aby przyciągnąć klienta. Ulepszacze działają bardzo różnie na dany materiał i to co pasuje w jednym jest nie do zniesienia w drugim.
Lepiej więc przyjąć, że będziemy słuchać na czysto. Uważam również, że do porównania muzyka w playerkach powinna być taka sama jak i słuchawki, a tak nigdy nie jest.
Powiem z własnego doświadczenia, że idealnie dobrany sprzęt to taki, w którym na neutralnym ustawieniu czerpiesz przyjemność ze słuchania muzyki. Mając przykładowo słuchawki EP-630 bez equalizera słuchanie było niemożliwe. Z BBE bawiłem się kilka miesięcy, aby definitywnie zakończyć na ustawieniu w granicach 2-0, z naciskiem na 0  . Przyznaję efekt niekiedy bardzo ciekawy ale męczyło mnie wyłączanie go gdy coś mi nie pasowało  .
pozdrawiam
|
No jak, przecież kilka głównych ustawień equalizatora (Pop, Rock, Jazz, Dance itp.) ma bardzo wyraźne charakterystyki. To od razu słychać, jakie ustawienie jest włączone.
Żeby nie przedłużać zgodziłbym się na rozwiązanie pośrednie - posłuchanie na zerowych ustawieniach, ale także sprawdzenie możliwości odtwarzacza jeśli chodzi o wzbogacenie dźwięku.
Co do tej samej muzyki to owszem jest to trudne (chociaż nie niemożliwe), natomiast te same słuchawki to już rzecz oczywista - nikt nie pójdzie chyba do sklepu odsłuchiwać odtwarzaczy nie mając ze sobą własnych, dobrze znanych słuchawek.