Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.01.2008, 12:03   #329
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
@andrzejj9

No dobrze, ale skąd mam wiedzieć jakie są moje ulubione ustawienia nie znając kompletnie sprzętu i porównując w sklepie powiedzmy ipoda, irivera i iaudio ?. Zaufanie stricte na ucho przy włączonych dodatkach może okazać się bardzo zgubne. Utwór przykładowy jest przecież specjalnie dobrany aby przyciągnąć klienta. Ulepszacze działają bardzo różnie na dany materiał i to co pasuje w jednym jest nie do zniesienia w drugim.

Lepiej więc przyjąć, że będziemy słuchać na czysto. Uważam również, że do porównania muzyka w playerkach powinna być taka sama jak i słuchawki, a tak nigdy nie jest.

Powiem z własnego doświadczenia, że idealnie dobrany sprzęt to taki, w którym na neutralnym ustawieniu czerpiesz przyjemność ze słuchania muzyki. Mając przykładowo słuchawki EP-630 bez equalizera słuchanie było niemożliwe. Z BBE bawiłem się kilka miesięcy, aby definitywnie zakończyć na ustawieniu w granicach 2-0, z naciskiem na 0 . Przyznaję efekt niekiedy bardzo ciekawy ale męczyło mnie wyłączanie go gdy coś mi nie pasowało .

pozdrawiam
No jak, przecież kilka głównych ustawień equalizatora (Pop, Rock, Jazz, Dance itp.) ma bardzo wyraźne charakterystyki. To od razu słychać, jakie ustawienie jest włączone.

Żeby nie przedłużać zgodziłbym się na rozwiązanie pośrednie - posłuchanie na zerowych ustawieniach, ale także sprawdzenie możliwości odtwarzacza jeśli chodzi o wzbogacenie dźwięku.

Co do tej samej muzyki to owszem jest to trudne (chociaż nie niemożliwe), natomiast te same słuchawki to już rzecz oczywista - nikt nie pójdzie chyba do sklepu odsłuchiwać odtwarzaczy nie mając ze sobą własnych, dobrze znanych słuchawek.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post