LiteOn LTR 48125S - kilka problemow
Witam.
Niedawno zakupilem w/w nagrywarke i mam z nia pewne problemy.
Uzywam systemu Win XP Pro SP1 na plycie K7S5AL z chipsetem SiS. Urzadzenie jest podlaczone jako secondary master na tasmie czterdziestozylowej. Niestety nagrywarka dziala w trybie Pio i nie ma mozliwosci, aby cokolwiek zmienic. Na tej samej tasmie jest podlaczony CD-ROM jako slave i dziala poprawnie z DMA, wiec wykluczam wade drugiego kontrolera na plycie.
W jaki sposob moge zmusic system do uaktywnienia DMA? Na oficjalnej stronie ECS'a nie ma zadnych sterownikow IDE dla mojej plyty.
Drugi problem dotyczy odczytu plyt. Nagrywarka nie chciala czytac kompaktu z software'em dolaczonym do niej (wersja box). Plyte z Nero i InCD udalo mi sie dopiero odczytac starym CD-ROMem. Posiadam takze dwi plyty nagrane na nosnikach platinium, ktore takze nie sa czytane, pomimo ze u kolegow dzialaja poprawnie. U mnie system zwraca blad informujacy o nierozpoznawalnym formacie plyty.
Trzecia sprawa dotyczy BIOSu nagrywarki. Niemozliwe bylo zainstalowanie nowszego firmware'u, gdyz instalator nie rozpoznawal istniejacej wersji (1S05). Zrobilem update do tej samej wersji 1S05, ale nadal nie moge zrobic aktualizacji.
Mam nadzieje, ze ktos stad bedzie znal rozwiazanie. Najbardziej interesuje mnie kwestia pierwsza i wyslalem w jej sprawie nawet mail do ECS'a, ale watpie, iz doczekam sie odpowiedzi.
|