Cytat:
Napisany przez NECtar
Chciałbym ostrzec użytkowników forum przed popularnymi płytami DVD-R 16x (ciemnoniebieskie). Za pomocą nagrywarki NEC ND 3520A wypaliłem kilka opakowań takich płytek. Te które wypalałem dwa lata temu jeszcze działają. Niestety ostatnio stwierdziłem że pełne opakowanie (25 płyt) wypalone rok temu nie nadaje się już do niczego. Sprawdzałem w 4 czytnikach - czasem czytnik jest nawet w stanie wyświetlić, co było na płycie ale próby czytania kończą się zawieszeniem systemu. To nie wszystko. Kolejne 25 płytek wypalonych zaledwie SIEDEM MIESIĘCY TEMU ! również nadaje się już tylko do recyclingu. Płyty tego samego rodzaju wypalone pomiędzy tymi dwomu opakowania i później jeszcze działają, ale nie zamierzam czekać aż padną i przerzucę zawartość na inne płyty. Dla porównania DVD Platinum wypalone trzy lata temu działają bez najmniejszych problemów (działają też TDK x8 w mleczno-szarym kolorze wypalone dwa lata temu). Wszystkie płyty wypalam z najmniejszą możliwą prędkością (na ogół x2).
Krótko mówiąc, w przyszłości będę się trzymał od TDK z daleka, nie tylko od ciemnoniebieskich DVD-R x16, ale w ogóle od wszyskich nośników CD/DVD tej firmy.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia z DVD teoretycznie dobrych firm? Zastanawiam się na co zamienić pozostałe płyty TDK, których awaria może mnie spotkać lada dzień.
|
TDK za 300 mln USD na poczatku 2007 sprzedała swój dział nośników elektronicznych firmie Imation wraz z prawem do nazwy TDK na owych nośnikach . Ale degradacja tych nośników trwa od dobrych 2-3 lat spodowana strategią firmy kładącej nacisk na wynalazki i patenty,oraz ze względu na koszty przez co produkcją od dawna zajęły się firmy zewnetrzne na zlecenie TDK.