Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.01.2008, 04:48   #54
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@Berion

to, że masz XC12 nie oznacza, że nie masz turbo, ale po zdjęciu widzę, że nie, bo magnetofon po przeróbce miał dodatkowy kabel, który podłączało sie do portu joysticka

popierdywanie to prawidłowy objaw

masz najprawdopodobniej problem magnetofonem albo kasetami, ja właśnie mam na biurku sprzęt i bez problemu wczytałem sobie gierkę w normalu - Decathlon, tylko 115 obrotów i radość

SELF TEST czy BOOT ERROR pojawiają się jak wczytywanie nie idzie poprawnie, sprawdź czy ustawiasz kasetę na początku programu - powinien być długi jednostajny pisk, jak jest go za mało to często jest kłopot (na kasetach zazwyczaj są podane obroty licznika magnetofonu gdzie trzeba przewinąć, albo próbuj wczytać pierwszy nagrany), jak nic się nie posunie to może trzeba dokręcić/odkręcić odrobinę głowicę w magnetofonie, albo ją przeczyścić wacikiem ze spirytusem

program w basicu to dobry pomysł, procedura postępowania :

1. napisz cokolwiek np.:
Kod:
1 FOR I=0 to 100
2 PRINT "CDRinfo.pl",
3 NEXT I
2. instrukcją RUN uruchamiasz program, LIST sprawdzasz co siedzi w pamięci

3. teraz ustaw sobie kasetę w odpowiednim miejscu, wyzeruj licznik, wpisz CSAVE i RETURN (będzie jeden sygnał), włącz magnetofon z recordem i znowu RETURN - program się nagra

4. teraz NEW, aby skasować wszystko z pamięci

5. cofnij taśmę i spróbuj wgrać instrukcją CLOAD

można sobie tak sprawdzić tylko jedno ale, jeśli głowica jest źle ustawiona to po nagraniu odczytasz zapewne swój nagrany program, ale nadal nic się nie ruszy z innymi kasetami

pozdrawiam

ps. najważniejsze to się nie zniechęcać, cały ten rytuał aby wczytać program to właśnie najlepsze klimaty starych czasów