Cytat:
Napisany przez Bródka
Przeciesz tryb PIO nie dotyczy SATA a jedynie dyskow i napedow optycznych na ATA i to wlasnie dyski sie przelaczaja na PIO, odlacz jeden z dyskow i podlacz go pod druga tasme, jezeli masz tylko jeden kontroler IDE to wejdz do biosu i ustaw recznie w IDE Devices tryb pracy, proponuje takze zaaktualizowac sterowniki plyty glownej
|
Dyski działają na jednym kontrolerze (bo mam tylko jeden na płycie IDE) i cały czas pracują w trybie UDMA-5, więc nie sądzę by to od nich zależało. Nagrywarkę mam na SATA ale widoczna jest ona w KONTROLERY IDE ATA/ATAPI >> PODSTAWOWY KANAŁ IDE i w ustawieniach zaawansowanych jest możliwy tryb do wyboru...gdy zainstaluje od nowa stery to jest UDMA-4 ale po jakimś czasie przełącza się na PIO.
Nie wiem czy tak powinno być, ale w menadżerze urządzeń nie mam żadnej opcji co do kontrolera SATA i jego ustawień, z tego co przeglądałem dostępne urządzenia to w żadnym nie ma nic na temat SATA. Tak więc jedyną opcją jaką mam dostępną dla tej nagrywarki jest właśnie to: PODSTAWOWY KANAŁ IDE.