Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.01.2008, 20:10   #5
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Burt Podgląd Wiadomości
Ja niedawno nawet pisałem na forum o podobnej sprawie.Mianowicie wyłączanie monitora w momencie włączenia jakiejkolwiek gry3D.
Okazało się, że dodatkowe zasilanie od grafiki się "wyrobiło" od wibracji i mimo "obecności" dodatkowego zasilania karta się wywalała.W trybie Windows wszystko działało baz problemu ale gdy tylko zaczynała działac akceleracja 3D monitor się wyłączał.
Właśnie niedawno miałem całkiem podobną sytuację, tylko objawy inne tj. czkawka całego komputera takie trwające z 0,2s "czkanie" w odstepach około 1s, stawało wszystko - dżwięk (wszędzie - mp3, gry), wszelkie wideo (gry, filmy), nawet kursor myszy skakał w tym rytmie. Doszedłem dopiero (ale miałem takie przeczucie wcześniej ) po zainstalowaniu najnowszych sterowników do grafiki (6800GS), w momencie otrzymania ładnego komunikatu ze sterowników, że "system stwierdził problemy z zasilaniem karty graficznej i w związku z tym obniża taktowanie (miałem OC ram i GPU) do bezpiecznej granicy" cytat nie jest dosłowny i ... jak ręką odioł, wszystko działa i to bez czkawki. Więc znając przyczynę odłączyłem dodatkowe zasilanie z karty, podoginałem złącza we wtyczce wyjąłem i włożyłem ponownie kartę do gniazda PCI-E i wszystko działa jak trzeba.

@czechoj zrób reset biosu zworką, może pomóc, ja miałem podobne problemy jeszcze na socket 462 i athlonie xp, zimny komputer trzeba było parokrotnie traktować włącznikiem zanim zaskoczył, wpadnięcie na reset ustawień biosu zajeło mi z tydzień , ale w końcu wymyśliłem i komputer startował od pierwszego strzału .

@kaczord jak tu juz było wielokrotnie mówione , najbardziej prawdopodobne są problemy z zasilaniem, trochę dziwne jest to, że karta odpala w trybie 3d pod samym systemem, ale może ati/amd tak mają? ale jest tu coś podpadające i karta może nie być w pełni sprawna.

rork jest offline   Odpowiedz cytując ten post