Cytat:
Napisany przez Burt
Ja niedawno nawet pisałem na forum o podobnej sprawie.Mianowicie wyłączanie monitora w momencie włączenia jakiejkolwiek gry3D.
Okazało się, że dodatkowe zasilanie od grafiki się "wyrobiło" od wibracji i mimo "obecności" dodatkowego zasilania karta się wywalała.W trybie Windows wszystko działało baz problemu ale gdy tylko zaczynała działac akceleracja 3D monitor się wyłączał.
|
Właśnie niedawno miałem całkiem podobną sytuację, tylko objawy inne tj. czkawka całego komputera takie trwające z 0,2s "czkanie" w odstepach około 1s, stawało wszystko - dżwięk (wszędzie - mp3, gry), wszelkie wideo (gry, filmy), nawet kursor myszy skakał w tym rytmie. Doszedłem dopiero (ale miałem takie przeczucie wcześniej

) po zainstalowaniu najnowszych sterowników do grafiki (6800GS), w momencie otrzymania ładnego komunikatu ze sterowników, że "system stwierdził problemy z zasilaniem karty graficznej i w związku z tym obniża taktowanie (miałem OC ram i GPU) do bezpiecznej granicy" cytat nie jest dosłowny

i ... jak ręką odioł, wszystko działa i to bez czkawki. Więc znając przyczynę odłączyłem dodatkowe zasilanie z karty, podoginałem złącza we wtyczce wyjąłem i włożyłem ponownie kartę do gniazda PCI-E i wszystko działa jak trzeba.
@czechoj zrób reset biosu zworką, może pomóc, ja miałem podobne problemy jeszcze na socket 462 i athlonie xp, zimny komputer trzeba było parokrotnie traktować włącznikiem zanim zaskoczył, wpadnięcie na reset ustawień biosu zajeło mi z tydzień

, ale w końcu wymyśliłem i komputer startował od pierwszego strzału

.
@kaczord jak tu juz było wielokrotnie mówione

, najbardziej prawdopodobne są problemy z zasilaniem, trochę dziwne jest to, że karta odpala w trybie 3d pod samym systemem, ale może ati/amd tak mają? ale jest tu coś podpadające i karta może nie być w pełni sprawna.