Problem z nagrywarką DVD Pioneer DVR-212
Witam,
wczoraj zaopatrzyłem się w jednym z salonów komputronika w wymienioną w temacie nagrywarkę. W internecie widziałem sporo pochlebnych opini dotyczących tego modelu i marki(w tym także na tym forum).
Problem sprowadza się do "blue screen'a" podczas ładowania windowsa.
Sama nagrywarka jest wykrywana(po pierwszym ekranie startowym bios'u, można odczytać pełną nazwę modelu i markę). Próbowałem obu kontrolerów na płycie głównej, bezskutecznie.
Na knoppixie napędu w ogole nie wykrywa.
Na stronie komputronika zwróciłem uwagę na jeden komentarz dotyczący właśnie tego modelu. U kogoś wystąpił podobny problem i wgranie firmware 1.22 pomogło. Teraz ściągnąłem wersje 1.24(2 pliki .exe i .124), jednak nie jestem pewny czy taka próba może coś dać(a jeżeli może to nie wiem jak ją wykonać, bo pliku exe pod linuxem nie odpalę, windows nie działa, a nie wiem jakiego programu użyć, żeby wszystko ruszyło z wierszu poleceń - kiedy odpalam komputer z dyskietki startowej podmieniacz(tzn plik .exe) sie nie uruchamia).
Próbowałem także podłączać nagrywarkę w trakcie pracy windowsa i wtedy aktualizować firmware - także bezskutecznie.
Nagrywarka oczywiście pod SATA.
Proszę o pomoc, parametry kompa:
Mobo GA-7VT880, proc athlon xp 3000+@2695MHz, pamięć 2x256+2x512, zasilacz modecom 2.0 400W, HDD WD 80GB SATA, geforce 7600 gt(agp)
System operacyjny: Windows XP Proffesional SP 2
|