Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.01.2008, 12:40   #4
czaras
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.12.2006
czaras w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Bonus_86 Podgląd Wiadomości
...Używam partycji jako favourite, więc nie mam problemu z ładowaniem ich przy starcie systemu, a klucz sobie wygenerowalem i 3mam na zewnatrz więc w razie nalotu mogą mi... pzdr
Bonus, mozesz przyblizyc o co chodzi z tym ladowaniem favourite ? dopiero rozpoczynam zabawe z szyfrowaniem i bede wdzieczny za wszelkie tipy. Chyba nie chodzi Ci o auto montowanie, bo to przeciez bez sensu.Policja odpali u siebie na komendzie kompa i te ukryte partycje/dyski im sie automatycznie podmontuja ? chyba co innego jednak masz na mysli.

A tak przy okazji PORADA dla osob myslacych o zaszyfrowaniu rowniez partycji systemowej. Polecam b.fajne porownanie aplikacji do szyfrowania calego systemu na stronie: (wrzuce za chwile). Od 3 dni wprowadzam w zycie darmową aplikację Compusec i poki co jestem b.zadowolony. Haslo wpisuje sie przed wczytaniem windowsa zaraz po biosie. Do dysku zewn. stosuje True Crypta. Ciekawostka: zaszyfrowanie TrueCryptem pustego zewn.dysku 500 GB podlaczonego po USB 2.0 metoda Twofish trwalo 7godz

I druga ciekawostka zwiazana z TrueCryptem: oprocz hasla przy szyfrowaniu mozna uzyc dodatkowej opcji zabezpieczajacej tzw. key file czyli wskazujemy dowolny plik z dysku/pendrive'a np. jpeg, rar, ktory sluzy do weryfikacji hasla. Jesli nie wskazemy tego pliku, przy wprowadzaniu hasla - nici z rozszyfrowania. Pytanie do osob znajacych sie na rzeczy: podobno zastosowanie funkcji key file uniemozliwia brute force na haslo, czyli zyskujemy udogodnienie w postaci mozliwosci zastosowania krotkiego hasla. Czy to prawda ?
czaras jest offline   Odpowiedz cytując ten post