Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.01.2008, 10:16   #10
Placio74
VideoAudio

Data rejestracji: 10.04.2005
Placio74 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Przyjrzałem się bliżej konwersji w LG Media Center.
Hmm... w sumie nic 'niezwykłego'.

Wideo jest kompresowane kodekiem Xvid z wykorzystaniem profilu Simple Profile/Level 1, zmiana rozdzielczość na 320x240, FPS na 30, bitrate nieco poniżej 2000 kbps.
Audio skompresowane jest kodekiem Lame MP3, bitrate 128 kbps, CBR, 44.1 KHZ, 16 bitów, stereo.

Te same kodeki i te same parametry można poustawiać przy kompresji w VirtualDub albo MediaCoder - mając jednak większą kontrolę.

Oczywiście w przypadku FLV ze zmiennym FPS należy skorzystać ze skryptu Avisynth.
Obsługa .avs nie jest problemem dla VirtualDub i aktualnie również MediaCoder.

Domyślam się że można również skorzystać z odpowiednio skonfigurowanego FFmpeg.

Jeśli mimo wszysko chciałby ktoś skorzystać z konwertera z LG Media Center przy konwersji FLV...
Trzeba skorzystać z makeAVIS (jest razem z ffdshow), tworząc 'fałszywy' plik AVI ze skryptu Avisynth.
W ten sposób unikamy podwójnej rekompresji.

Oczywiście wspomniany wcześniej skrypt Avisynth można wykorzystać również przy rekompresji innych formatów wideo (RMVB, MKV, MP4, ...).

Do sprawdzenia prawidłowego FPS można zwykle wykorzystać odtwarzacz SMPlayer.
Opcje > Pokaż informacje i właściwości

Dwa artykuły związane z tym co napisałem:
- Konwersja RMVB do AVI w programie VirtualDubMod z użyciem kodeka XviD
Opisaną metodę konwersji (z wykorzystaniem skryptu Avisynth) można zastosować dla większości plików wideo (pod warunkiem że są zainstalowane odpowiednie filtry DirectShow, czyli w uproszczeniu pliki wideo są odtwarzane np. WMP);
- Wykorzystanie MakeAVIS w konwersji AVI na DVD z napisami w NeroVision Express
Tu oczywiście 'fałszywe' pliki AVI utworzone ze skryptów Avisynth za pomocą makeAVIS, można wykorzystać także w innych aplikacjach (sprawdzałem na konwerterze z LG Media Center, ponieważ nie przyjmuje bezpośrednio skryptów .avs).
Placio74 jest offline   Odpowiedz cytując ten post