Witam !
Mam problemy z odtwarzaniem plików w formacie mp3. Mam przenośny odtwarzacz CD - MP3. Nie jest to jakiś firmowy sprzęt, ale na razie nie mogę go zmienić!

Chodzi o to, że gdy próbuje odtwarzać w nim pliki mp3 (darmowe ściągnięte z sieci!) występują efekty "ślizgania się" lasera - po prostu przeskakuje! Gdy jednak zrobię w następujący sposób:
1. ściągnę plik z sieci
2. przekonwertuje go do wava
3. ponownie przekonwertuje go do mp3
sytuacja wygląda zdecydowanie lepiej - czasami zdarzy się, że coś "przeskoczy", ale generalnie nie ma już takiego "efektu"! Dodam, że nie ma tego "efektu" na płytach z plikami w formacie wav oraz że te same pliki ściągnięte z sieci odtwarzane na innym sprzęcie - wieża i kino domowe są poprawnie odtwarzane!?
Oczywiście mam świadomość, że wina jest na pewno samego odtwarzacza CD - jego marki (wykonania), ale czym TO można wytłumaczyć?
Dlaczego bez problemu odtwarza pliki "obrobione" - (mp3 - wav - mp3), a z "nieobrobionymi" ma takie problemy?
Tak przy okazji chciałbym prosić o polecenie jakiegoś darmowego i dobrego ripera mp3 (chodzi o ripowanie ze stałym i zmiennym bitrate - o jak największym zakresie).
Dziękuje za pomoc!
Pozdr.serd.