Viste mam też oryginalną, i to w paru wersjach
![:-]](images/smilies/].gif)
Jedną na laptopie - bo ładnie wygląda i ma zaawansowane opcje dot. sieci. Wiem jak działa. Mam też zwykłego PC na którym zamiast Visty postawiłem 2008 - i widzę róznicę w stosunku do niej.Co do OS X Leo na Maku ... pisać nie będę bo nie o tym jest topic
Pomysł na Vistę, żeby była ok:
1. Zoptymalizować działanie DRM - nonsens w ogóle było to implementować. Ale jak już ktoś się upiera, a na pewno MS nie usunie tego cuda, to niech to usprawni.
2. Dać dostęp sterownikom audio do sprzętu (wszelakie SB i sprzętowe EAX w nich itp)
3. Nie przesadzać z tymi sterownikami;/ Na co konieczny podpis MS? Przez to dużo sprzętu nie działa i dlatego ludzie tak się zrażają. W XP WHQL było ale nie w takim paranoidalnym stopniu jak tu;/
4. Szybkość SZYBKOŚĆ!
5. (dla tego się zraziłem do Visty) karty które dawały dostęp do AERO np GMA 900 w RTM już tego nie dają.. o co chodzi? PRZESADA;/ żadne tłumaczenia mi nie podchodzą, ani MS ani Intela.. GMA950 ma może z parę procent, max 5 procent lepsze osiągi. I już GLASS chodzi;/
Nie neguję tego co napisałeś, bo MS odwalił kawał roboty pisząc nowy system, ale wg mnie potencjał jądra 6.0 widać - ale w 2008. Jak dla mnie sytuacja komiczna

wyszedł XP - był beeeeee ale wyszedł 2003 server i ludzie którzy w ogóle nie powinni się nim interesować i używać - zaczęli go używać. Baaaa były nawet mody XP - przenoszono kontroler pamięci z 2003 do XP, sam kiedyś używałem takiej kombinacji. Legalne to to nie było, ale róznicę widać
Więc ja tylko czekam, aby trochę zdelegalizować swoją Vistę

jak? czekam, aż ktoś przeniesie elementy z 2008. A jak nie, to będę się modlił, żeby dali mi 2008 z Connecta albo MSDN
nie mogę już edytować poprzedniego posta, moda proszę o połączenie postów.
Po całodniowym męczeniu Win 2008 przyszedł czas na rozczarowanie... mianowicie brak ReadyBoost
miałem nawet plan jak włączyć to ustrojstwo. Skopiowałem z laptopa pliki dll, sys i wpisy rejestru tej usługi, ponieważ 2008 nie ma tego w ogóle. Niestety próba zarejestrowania głównego dll odpowiedzialnego za readyboost (regsvr32 C:\Windows\System32\Emdmgmt.dll) skończyła się tym:
Ktoś wie, co z tym zrobić?