Cytat:
Napisany przez pana78
prosilbym o w miare prosty opis i nazwe programu
|
Pasek widoczny na dole ekranu jest naturalną specyfiką zapisu obrazu i dźwięku w systemie VHS.
Po poszukiwaniach i przeprowadzonych doświadczalnie testach w których jeszcze nie świadom sytuacji miałem trzy karty telewizyjne dwa egzemplarze AVerTV Hybrid+FM PC oraz jedna to WinFast TV 2000 XP Expert oddane sprzedawcy. Niestety nie umiał wyjaśnić zjawiska pojawiającego się paska. Sprawa nie jest taka prosta i znana.
Postanowiłem przedstawić moje spostrzeżenia.
1. Nie ma możliwości rzeczywistego usunięcia paska podczas przechwytu sygnału analogowego VHS lub SVHS.
2. Pasek jest widoczny na monitorze PC ale w większości TV nie powinien być widoczny.
Monitor pokazuje większy obszar obrazy niż TV. TV po prostu lekko obcina go dołem.
3.
Wszystkie taśmy nagrane w VHS mają akurat u dołu ekranu synchronizację wizji i fonii.
4. Jeśli ktoś potrafi zdjąć obudowę swego wideo i znaleźć tkz. "podkówkę" na płycie, można próbować troszeczkę obniżyć
widoczny pasek poprzez regulację toru wizji i fonii. Nie można jednak przesadzić ponieważ obraz zaczyna w pewnym momencie drgać i może całkowicie zanikać. Nie mam tutaj na myśli regulacji toru głowicy względem taśmy !!
To zupełnie co innego !!
5. Na tym forum spotykam radę by podczas przechwytu użyć któregoś z filtrów programowych obcinających obraz. Można pewnie i tak. Jak już wspomniałem nie rozwiązuje to jednak sprawy a jedynie ją ukrywa.
W moim przypadku po sprawdzeniu czterech programów służących między innymi do przechwytu sygnału analogowego stwierdziłem, że najlepszą jakość uzyskuję tylko z mojej stacjonarnej nagrywarki nagrywając na jej dysk twardy. Obraz jest
identyczny z oryginalnym.
Przeszedłem jednak drogę przez:
Program VirtualDub
Miałem problem ze skokowym przetwarzaniem obrazu. Nie wnikałem z jakiego powodu.
Pinnacle 9
Brak komunikacji z kartami TV
Pinnacle 11
Przechwyt możliwy lecz jakość nie zadawalająca
Ulead DVD MovieFactory 4.0 Launcher
Przechwyt możliwy jednak jakość przechwytu gorsza od oryginału.
Przechwyt poprzez magnetowid wirtualny z karty WinFast TV 2000 XP Expert
możliwy, jednak pasek we wszystkich przypadkach także i tu widoczny. Jakość po renderowaniu też gorsza od oryginału.
Przeprosiłem się więc z moja stacjonarną nagrywarką Medion MD 81335 i zostawiłem pasek własnemu losowi.
Na TV po prostu tego nie widać! Wcześniej jednak trochę udało się go obniżyć kręcąc regulacją na płycie scalonej
magnetowidu. Cóż filmy zgrane są bez ładnego menu i dodatkowej obróbki.
Jednak chyba ważniejsza powinna być jakość obrazu.
Pozdrawiam wszystkich którzy usiłują przegrać swoje stare VHS-y np. na DVD.
Szkoda czasu na walkę z paskami one tam po prostu są bo muszą....