Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.02.2008, 00:13   #1096
Raus
Wymiatacz

Data rejestracji: 15.12.2003
Raus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam

Czasem w życiu człowieka nadchodzi taki okres, że zastanawiamy się nad kupnem lustra i wcale nie musi to byc lustro do łazienki

A więc moja pierwsza lustrzanka

No i zaczyna się: czytanie, szperanie, oglądanie, porównywanie, obliczanie i gdybanie..........co wybrać?

Jako że to moja pierwsza lustrzanka nie mam zamiaru na początek przesadzać (zresztą mój portfel też nie )

Do boju staneły:

Canon EOS 400D

oraz

Nikon D40x

Oba w podobniej klasie. Jak już wspomniałem sporo się naczytałem tu i tam i na 90% chciałbym Canona Jakieś propozycję? Czy dobrze mi się wydaje i wskazać wielkim palcem na Canona?

Sprawa druga - czyli to w czym dalej jestem zielony Obiektywy - tego w kompaktach nigdy nie było więc nowość zupełna.

Zdążyłem się oczytać że obiektywy sprzedawane w kit`ach do amatorskiego pstrykania może i wsytarczą ale nie wykorzystają naszego lustra do końca.

Jako że dobry obiektyw potrafi być droższy niż lustrzanka, a tym bardziej, że mój budżet przez sam fakt kupna aparatu zostanie mocno nadszarpnięty to na obiektyw sporo nie zostanie Jednak powtarzam, że to poczatki

Interesuje mnie makrofotografia. Zdążyłem wyszperać tanie obiektywy (około 500zł) firmy Tamron, a konkretnie model: Tamron AF 55-200mm F/4-5.6 XR Di II LD MACRO dostępny np TUTAJ oraz Tamron SP AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO dostępny TUTAJ. Jak już mówiłem w obiektywach to ja zielenica jestem więc grad pytań: Co osiągne dzięki tym obiektywą? Który lepszy do Macro? Do jakich zastosowań oprócz makro by się taki obiektyw przydał? Czy wogóle opłaca się któryś z nich kupić?

Skoro już o makro mowa to czy zestaw TAKICH soczewek coś daje czy to jakiś kit? Bo jakieś to tanie w tym całym biznesie

A teraz z innej beczki. Mój kolega jest, że tak powiem grajkiem weselnym Powiedział że gdybym już kupił lustrzankę to mógłbym od czasu do czasu na jakimś weselu posłużyć jako foto-amator

No i jak uzbroić sprzęt pod tym kątem? Powiedzmy że wejdę w posiadanie Canona EOS 400D plus któryś z obiektywów Tamron które podałem wyżej. W takim wypadku lepiej spisze się obiektyw kit`owy Canona 18-55mm czy Tamron? No i sprawa chyba najważniejsza przy takiego typu imprezach - światło. Na weselach raczej jasno jak na dworze w słoneczny dzień to nie jest Więc co z lampą błyskową?? Wbudowana raczej sobie nie da rady czy się mylę? Jeśli nie to na co musiałbym zwrócić szczególną uwagę? Bo tu też rozbierzność cenowa od 200zł do 1500zł.

Może trochę przydługi post, może niektóre pytania zupełnie lamerskie dla kogoś, ale to już nie kompakt i trzeba się powolutku nauczyć wyższej szkoły jazdy

Za każdą odpowiedź, każdą radę będę wdzięczny, a widzę że jest tu kilka osób które naprawdę się znają na rzeczy więc

Kocham wszystkie!!!
BenQ 1640 + LG GSA 4163B + Pioneer 215L + Lite-On LH-20A1H + Optiarc AD-7261S + Lite-On iHAP122 + LG H20L(zaginiona w piwnicy )
Raus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online