Zaskoczyles mnie! Uzywalem Irfana w wersjii 4.00 i nie wiedzialem, ze w 4.10 jest mozliwosc "malowania". Teraz juz wiem.
Na poczatek:
1. Funkcja "Clone" raczej tego nie zrobisz, a na pewno nie zrobisz tego dobrze, wygodnie i bezstresowo.
2. Paint do Irfana to plugin, ktory troche rozszerza mozliwosci edycji obrazkow. dobrze tego nie zrobi, bo:
3. IrfanView
NIE JEST programem do takich rzeczy. Jest to rewelacyjna przegladarka. Nadeje sie do bardzo szybkich zmian. Takich ktore starcza, zeby umiescic plik w necie, na forum lub wyslac mailem.
Potrulem, ponarzekalem, zatem do rzeczy.
Sposob pierwszy. (jesli upierasz sie na klonowanie)
Wybierasz funkcje "Clone"
Ponizej w polu
Width (px) ustawiasz wielkosc pedzla. Tu musisz poeksperymentowac. Sprobuj na poczatek np. 20 i zobacz czy nie za duzo (za malo).
Uaktywnij okno Irfana (kliknij na pasku z nazwa).
Wcisnij i przytrzymaj
CTRL kursor zmieni ksztalt na kolka ze strzalka. Ustaw go w miejscu
z ktorego chcesz klonowac. Nacisnij lewy przycisk myszki, pusc
CTRL. Kursor zmieni ksztalt na kolka z krzyzykiem.
Ustaw kursor w miejcu
w ktore chcesz skopiowac. Nacisnij i przytrzymaj lewy przycisk myszki, ruszaj nia i patrz co sie dzieje.
Gotowe!
Metoda prob i bledow powinno Ci sie udac.
Sposob drugi:
Trzymajac lewy przycisk myszki zaznaczasz na obrazku to, co chcesz skopiowac.
Na pasku tytulowym sprawdzasz i zapamietujesz wymiary zaznaczenia. Fragment, w ktorym bedzie napisane
liczba1 x liczba2.
Wciskasz
CTRL+
C
Zaznaczasz miejsce, w ktore chcesz wkleic obiekt. Musisz ustawic identyczna wielkosc zaznaczenia (tj.
liczba1 x liczba2)
wciskasz
CTRL+
V.
Gotowe!
Ja osobiscie robilbym to za pomoca Copy/Paste po wczesniejszym "przygotowaniu" "ludka"
Zainstaluj sobie jakis program graficzny.
Np. Paint.NET
http://www.getpaint.net/ darmowy, po polsku, bardzo przyjemny dla uzytkownika.
Teraz radz sobie sam. Ja jestem po nocnej zmianie i zamiast smacznie spac pisze poradnik do Irfana.