Moja stara drukarka Canona dokonała wreszcie swojego żywota(i dobrze bo jej super wymienne głowice musiałem 2 razy wymieniać za cenę prawie nowej drukarki). Ze względu na trwałe głowice piezo zakupiłem urządzenie wielofunkcyjne Epson DX7450. Pierwsze wydruki na oryginalnym tuszu: jakość ok, szybkość bardzo dobra, jakość tuszu również. Niedobra natomiast cena wkładów...
Dokupiłem
wkłady napełnialne i
tusz.
Napełnianie i wymiana wkładów trochę kłopotliwa (najpierw sterownik sygnalizował niewłaściwe wkłady) jednak po odłączeniu zasilania i ponownej instalacji wkładów urządzenie wielofunkcyjne wykryło je jako oryginalne wkłady Epson wyprodukowane 03.2007

Pierwsze wydruki - katastrofa...
Już się zaczynałem przejmować kiedy przypomniałem sobie o nieodetkanych koreczkach odpowietrzania - kamień spadł mi z serca. Po kilku czyszczeniach dysz - wydruki jakość naprawdę dobra. Nasycenie czerni nieco mniejsze i troszkę inne kolory, no ale czego można wymagać przy cenie tuszu 6 zł za 50ml (u Epsona oryginalne wkłady ok 30zł za 8ml a wkłady zamienniki 8zł za 12ml). Sterownik drukarki pokazuje prawidłowo zużycie tuszu, natomiast samoczynny reset wkładów następuje po osiągnięciu 15% pojemności tuszu. Wtedy najlepiej bez wyjmowania wkładu uzupełniamy strzykawką 10ml tuszu.
Ogólnie polecam...

Tak, na pewno tak, raczej tak, chyba tak, chyba nie, raczej nie, na pewno nie, nie.