Cytat:
Napisany przez ZyTom
Witam
Posiadam nagrywarkę LVW-5005. w środku jest napęd DDW-451S.
Niestety nic takiego nie znalazłem aby kupić.
posiadam napęd LiteOn'a SHM-165P6S. Mechanicznie to pasuje średnio ale może po zastosowaniu narzędzi będzie pasowała. Czy macie jakieś doświadczenie odnośnie wymiany. Aby czegoś nie uszkodzić. Czy ten napęd może pasować.
Tomek
|
.
Ja mam 3 takie nagrywarki. Juz kilkakrotnie wymienialem napedy. Wymienialem na inne firmy LITEON. Nie pamietam na jakie modele. Pamietam, ze w symbolu bylo 451.
Obecnie wstawilem model SAMSUNGa.
Nie przywiazuje wagi do tego jaki to model, gdyz nie spotkalem sie z przypadkiem aby takie rozwiazanie nie funkcjonowalo.
Istnieje tylko problem z mechanicznym wbudowaniem. Ja do tego uzylem aluminiowych katownikow z powiekszonymi otworami do mocowania napedu.
Musialem tez wyciac kawalek przedniej, blaszanej obudowy.
Mam negatywne doswiadczenie z finalizowaniem plyt na innym napedzie niz nagrane byly sesje. W takim wypadku prosze najpierw przekopiowac klipy na HDD a potem juz na nowym napedzie wgrac ponownie na nowa plytke i zakonczyc.
Po wymianie napedu moze nastapic problem z odtwarzaniem zabezpieczonych plyt DVD. Wtedy trzeba wykonac kopie oryginalnej plyty na komputerze za pomoca programu np. SHRINK i odtworzyc kopie.
Najlepiej podlaczyc eksperymentalnie nagrywarke za pomoca dluzszego komputerowego kable IDE oraz, jezeli przewod zasilania jest za krotki podlaczyc jako przedluzacz kabel typu Y.
W miare mozliwosci dobrze jest wykonac kopie czystego dysku HDD na plyte dwuwarstwowa DVD aby w wypadku utraty tych danych mozna bylo je przywrocic. Wgrany jest tam system operacyjny.(okolo 5 GB ).
Mialem juz 2 takie wypadki kiedy te dane zostaly uszkodzone.
powodzenia ANDRZEJ