Co może być nie tak z płytą DVD+r DL Emtec?
Witam.
Nie dawno zakupiłem pięć płyt dvd+r DL firmy Emtec Extra Capacity x 8 i taką samą ilość płyt TDK dvd+r DL x8. Płyty Emtec kosztują 6,5zl za sztukę a Tdk 10,99zl za sztukę. Po zgraniu danych na płytę emtc( nagrywałem film dvd) i próbie jej odtworzenia w dvd stacjonarnym występowały błędy. W tym wypadku błędy polegały na zatrzymaniu się filmu po ok. 50 minutach i zaprzestaniu dalszego odtwarzania filmu. Po nagraniu tego samego filmu na płytę Tdk wszystko było ok. Spróbowałem nagrać jeszcze raz to samo na drugą płytę Emtec i znowu odtwarzacz nie poradził sobie z odtworzeniem całość danych.
Tą samą czynność powtórzyłem z płytą Tdk i wszystko było ok.
Do nagrywania używałem dvdshrinka i dvd decryptera. Mam następujące pytanie.
Czy to może być winna wadliwych nośników, czy może moje dvd stacjonarne (sony) ma jakieś swoje "upodobania" i jedne płyty czyta a inne nie?. Wiem, że pewnie to ostanie zdanie może być śmieszne bo w sumie sprzęt to sprzęt i powinien czytać wszystko, ale sam nie wiem jak może być przyczyna nie odczytywania płyt.
A jeśli jest to winna nośników czy można to w jakiś sposób udokumentować(sprawdzić jakimś programem) i starać się u producenta o zwrot kosztów wadliwych nośników?
Z góry dzięki za pomoc.
|