Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.04.2001, 00:22   #3
obar1
Gość

6
skoro temat powrócił ))
No właśnie : czyli jeszcze jedno "format CD-DA zaklada obecnosc na plycie oprocz rzeczywistych danych muzycznych dodatkowych danych korekcyjnych. taka struktura nagrania wynika z faktu, ze proces odtwarzania CD przebiega w czasie rzeczywistym, nie mozna zagwarantowac wiec, ze kazdy bit zostanie odczytany poprawnie. odtwarzanie nie moze zostac przerwane wiec urzadzenie korzysta z tych danych. moga wystapic 3 sytuacje:
1. blad moze byc skorygowany - wowczas nie slychac miejsca gdzie wystapila nieprawidlowosc"
jeżeli ten punkt będzie spełniony , ten i tylko na całej dłg płyty , teoretyzując oczywiście to płyta będzie idealną kopią oryginału

a drugie to po co się wytwarza płyty CDR - audio skoro nie można otrzymać idealnej kopii oryginału czy też są wytwarzane po to by umożliwić ich odczyt w jak największej gamie odtwarzaczy CD
Ja jednak zauważyłem róźnicę między płytą CD - tzw Audio i zwykłą CD na korżyść tej drugiej
Niestety nie posiadam komory bezechowej w domu i nie wiem jakie pasmo wychwytuja moje uszy ( tak mniej więcej chyba średnia krajowa ) jednak dźwięk wydał mi się bardziej czysty na zwykłej CD (po co więc są te CD - Audio)

aha .. już pewnie Was znudze tym ale to trochę ciekawe jeśli rezygnują firmy z korektorów a z drugiej strony "amerykańscy inżynierowie dźwięku" lubią podbijać niektóry tony tzn że jesteśmy skazani na ich upodobania ....
pozdrawiam 6