Witam
Na początku chciałem napisać, że przeglądałem masę tematów o bardzo podobnym problemie, lecz nie znalazłem identycznego co do mojego.
Od dłuższego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem nagrywarki DVD LG GSA H20L lecz po dłuższym jej używaniu pojawił się następujący problem:
- odczytuje tylko płyty DVD a konkretnie każdą nie ważne jaka firma czy Esperanza, TDK, Verbatim dosłownie każda, ale nie odczytuje żadnej CD - praktycznie nagrywarka nie widzi tej płyty... lecz jest ona w napędzie...więc skoro nagrywarka nie pokazuje autostartu z czystej płyty CD to nie można wogóle na niej cokolwiek zapisać...
To jest główny problem mój teraz trochę napisze o szczegółach:
Przeczytałem, że trzeba zaktualizować BIOS nagrywarki więc zrobiłem go podajże do najnowszej wersji
1.02, ale to nic nie pomogło.
Następnie spróbowałem format - również bezskutecznie

Doczytałem się o niejakich systemach DMA i ASPI w nagrywarkach. Otóż zainstalowałem sterownik
Force Aspi 1.7 zgodnie z instrukcjami, lecz i to nie pomogło teraz rzucę parę screenów z Nero InfoTool i z Menadżera Zadań żeby przybliżyć moja obecną sytuację:
Menadżer Zadań - Podstawowy kanał IDE
Nero InfoTool - Informacje o Sterowniku
Nero InfoTool - Informacje o Systemie
Nero InfoTool - Informacje o Hardware

Wszelkie źródło odnośnie tych screenów oraz instalowanie poszczególnych sterowników odnosiłem do tej stronki
http://forum.cdrinfo.pl/f45/podstawy-aspi-i-dma-57073/
Jak widać troszkę się te screeny różnią po instalacji sterownika ASPI w Nero InfoTool nie ma tej zakładki. Nie wiem czy tak powinno być - czy moja nagrywarka rzeczywiście nie obsługuje tego trybu...
To wszystko narazie ode mnie jeśli potrzeba jakieś screeny, dodatkowe info lub coś piszcie.. osobiście póki co nie mam jak rozebrać nagrywarki bo jej nie montowałem... a po drugie się boje że jej później nie podłączę albo zrobię to źle. Z góry dzięki za pomoc!