Magnetofony szpulowe
Też lubię ten sprzęt. Mam 4 sztuki Damy Pik i 3 razy M2405 oraz ZK246.
Niestety nie mam czasu zająć się wszystkimi dlatego skupiam się na jednym szpulowcu M2405. Fascynuje mnie tuning tego sprzętu. Po ostatnich przeróbkach wyciągnąłem pasmo 14Hz- 23KHz ze spadkiem -3db i 20Hz-20Khz -1db. Usunąłem nawet "fabryczny" przydźwięk od silnika, który przenosił się na głowicę.
Mam zapasowe głowice, koło 40 sztuk 203.4 i kilkanaście 205 (np. do Arii). 205 walają mi się raczej niepotrzebnie bo nie mam Arii i nie chcę jej mieć (miałem to łajno ale rozebrałem - o kant d.u.p.y potłuc wzmacniacz korekcyjny, żeby dobrze chodził trza by było zrobić go chyba od nowa). Inna sprawa w tranzystorowych, grzebanie w nich to czysta przyjemność, jeśli ktoś chce mogę opisać swoje przeróbki.
Ale ostatnio niestety zapał mi się zmniejsza odkąd kupiłem nagrywarkę komputerową - przegrywam płyty cd na mp3 i cd audio, wygrała niestety wygoda kompaktu i jakość. W każdym bądź razie nie mam czym zastąpić narazie szpulowca jako urządzenia do nagrania czegoś (np z NICAMU w TV, z mikrofonu, czy żeby przegrać coś u kogoś bo kompa przecież nie wezmę). Bo komputer jest zbyt niewygodny a na stacjonarną nagrywarkę mnie nie stać. Magnetofon włączasz i nagrywasz a z kompem to zawsze kupa roboty, odpalić go, odpalić program itd.
|