Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.04.2008, 17:01   #6
ffgriever
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 02.12.2006
ffgriever zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Jestem pewien w stu procentach, że ten format (a przynajmniej natywny obraz CDRWina od Goldenhawk) przechowuje takie dane. Pozwala nawet użytkownikowi na odczyt wszystkich subkanałow od Q do W.
W jednym masz rację. Goldenhawkowy cdrwin potrafi zrzucić wskazany zakres sektorów w trybie 2368. W takim przypadku rzeczywiście bin przechowa dane subkanałowe (tylko 16 bajtów z 96 na końcu każdego sektora, DAO RAW+16). Można w ten sposób zrzucić sektory od 0 do ostatniego, tworząc tym samym obraz całego dysku w 2368... Można do niego nawet dopisać cue... ale nie wiem, czy chociaż sam cdrwin będzie obsługiwał nagrywanie takiej hybrydy.

Ale masz rację, myliłem się twierdząc, że "*.bin" nie może przechowywać danych subkanałowych. Może, tak samo jak wszystko inne... jeśli mu się je dopisze na końcu danych z każdego sektora. Tym bardziej, że twórcy cdrwina przewidzieli nawet taką możliwość.

Jeśli jednak tak utworzony plik uda ci się poprawnie nagrać (z subami), to nie pozostanie mi nic innego jak oficjalnie przeprosić... i stwierdzić, że rzeczywiście bin w wydaniu goldenhawka może przechowywać dane subkanałowe. (hehe, cóż, człowiek nie jest nieomylny)

Sam jednak tego nie sprawdzę, bo cdrwin nie współpracuje z nowymi aspi, a ze starszymi aspi nie pracują moje nagrywarki. W dodatku żadne inne narzędzia nie chcą czytać 2368B/sektor binów+cue lub czytają, ale i tak ignorują te 16 bajtów na końcu.

Reszta w mocy (sposób odczytu subów w psx i łamanie tego badziewnego zabezpieczenia przerabiałem nie tak dawno przy robieniu obsługi cdr+sub dla emulatora).
ffgriever jest offline   Odpowiedz cytując ten post