Vista, dysfunkcja napędu po nagraniu 1 płyty
Witam
Natknąłem się na problem, który dla mnie jest uciążliwy, a na który, pomimo dość wnikliwego przeszukania sieci, odpowiedzi nie znalazłem.
Otóż, pod Vistą Ultimate (x64) nagrywarka (Samsung SH-S203N) po nagraniu (poprawnie), przestaje odpowiadać. Jest widoczna w systemie, ale już znika z obsługi programu do nagrywania, a włożonej płyty nie czyta. Po resecie, wszystko wraca do normy - czyli nagrywarka działa prawidłowo - do momentu nagrania płyty. Sam proces nagrywania przebiega bezproblemowo wraz z weryfikacją, płyta jest zapisana poprawnie. Po zakończeniu nagrywania - nagrywarki faktycznie w systemie nie mam.
Nie jest to problem aplikacji do nagrywania, bo używałem trzech: Nero 8, CdBurnerXP i Ashampoo BurnStudio i wszędzie wyglądało to tak samo. Nie jest to też uszkodzona nagrywarka, ponieważ pod XP (mam 2 systemy na kompie) chodzi bez najmniejszych problemów.
Nagrywarka jest SATA'owska i widoczna jest w systemie jako SCSI.
Jeśli ktoś natrafił na podobny problem, a zwłaszcza zna rozwiązanie, byłbym wdzięczny, ponieważ jest to irytujące, iż musze się przelogowywać na xp, jak chcę nagrać więcj niż jedną płytę.
Edit: Z uwagi na założenie tematu w złym forum, proszę moderatora o przesunięcie do "napedów dvd" i za problem przepraszam.
Ostatnio zmieniany przez mcduff : 24.04.2008 o godz. 14:12
Powód: wniosek do moderatora o przesunięcie tematu
|