Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.05.2008, 21:40   #63
Stanley
noob

Data rejestracji: 26.02.2005
Stanley niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Moment, napisałem wyraźnie - nie przeszkadzał, a nie że będzie pomagał... Jest różnica.
Bo źle powiedziałeś - w kościele jest wyraźnie powiedziane, że mając małżeństwo 'mieszane' WYCHOWASZ, a nie nie bedziesz przeszkadzal, dziecko w wierze katolickiej.

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Ślub się przecież bierze po to, żeby założyć rodzinę i mieć dzieci
I jak przychodzi delikwent DOBROWOLNIE do kościoła i bierze ślub kościelny, to niby w jakiej wierze ma sie zadeklarować że będzie dzieci wychowywać?
A czy powinien być zmuszany do jakiejś deklaracji dot. dzieci?
To jest tak samo absurdalne jak to, że ksiądz mi kiedyś powiedział, iż będąc w związku małżeńskim i nie chcąc dzieci jest się grzesznikiem... Nie mówie, że nie chce, chodzi o sam fakt.

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
W ogóle twoje rozumowanie jest delikatnie mówiąc dziwne. To że mamy wolną wolę nie znaczy, że wszystko ,co możemy zrobić jest dobre i należy to robić. Pokręciłeś coś...
Teraz Ty coś pokręciłeś. Wolną wolę mamy po to, żeby móc wybierać między dobrym a złym, i teoretycznie, być z tego później rozliczanym. A to, co zrobimy, jest tylko i wyłącznie kwestią naszej nieprzymuszonej woli i nikt nie powinien nas do czegokolwiek zmuszać.

Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
Czy kościół zmusza kogoś do czegoś? NIE. Nie chcesz to nie chodzisz do kościoła i nic nie masz z nim wspólnego, a skoro tak to masz duże pole do popisu w komentowaniu tego na czym się znasz i w czym uczestniczysz.
Nie zmusza? Jeżeli jesteś osobą wierzącą, co najmniej powinieneś, jak nie musisz, chodzić do kościoła. Wygląda to tak, jakby kościół wymuszał na nas manifestacje tego, że w coś wierzymy. Bo równie dobrze mógłbym rozmawiać z Bogiem w domu, poprzez modlitwę.

Ogółem mam dosyć specyficzne podejście do tego, co nie zmienia faktu, że mam to gdzieś. Ślub wezmę z moją kobietą, jeśli tylko będzie tego chciała. I tylko i wyłącznie dlatego.

Wy mnie do niczego nie przekonacie, ja Was tym bardziej.