no orginalnosc to powazna zaleta, sam, gdybym mieszkal w usa, to bym sobie pewnie ten moj slowniczek kupil
http://www.kosciuszkofoundation.org/DictionaryForm.html
a a propos visty, to pare moich przemyslen
jestem uzytkownikiem tego sysa od 2 tygodni mniej wiecej - zakup nowego kompa
potwierdza sie, ze z nowym systemem trzeba poczkac - w tej chwili niewiele niedociagniec/utrudnien widze w Viscie
dla porownania XP zaczolem uzywac dopiero dwa lata temu i to tylko dlatego, ze dostalem go z nowym kompem - wczesniej byl 2003 na ktory przesiadlem sie prosto z 2000 - XP ominolem z powodu totalnego braku umiejetnosci zarzadzania ramem i jak zobaczylem jak hula na Toshibie (SP2 integra) to sie przyjemnie zdziwilem
wracajac do Visty
oczywiscie na dzien dobry musiala mnie zirytowac
Dell, jak kazdy producent laptopow, w swej niezmierzonej inteligencji zrobil az jedna partycje dla juzera (nie liczac dwoch na swoje smieci)
proba jej shrinkowania skonczyla sie polowicznym sukcesem - ponizej 70GB nie moglem zejsc! sys mnie grzecznie poinformowal, ze na partycjach z wlaczona hibernacja i snapshotami nie jest to mozliwe
proba chwilowego wylaczenia hibernacji spelza zas na niczym - z konta admina sys mnie informowal ze nie mam uprawnien (w interfejscie graficznym nie mialem w ogole tej opcji, proba z linii komend konczyla sie informacja o braku uprawnien)
no to reinstal
proba przywrocenia z partycji recovery po usunieciu pozostalych partycji i stworzniu nowych - pusty komunikat bledu w polowie procesu przywracania obrazu (przynajniej szybko - bo po minucie)
fresh instal - po 2,5h stwierzilem ze komp sie zawiesil, wiec restart i od nowa
to samo
pogrzebalem w necie i znalazlem info, ze tak czasem jest - komp sie nie wiesza tylko po prostu wyswietla czarny ekran przez kilka godzin i potem dziala
po 5h (calym grillu!) bez zmian, wiec za telefon i opier***am serwis della
pierwszy tel nie dal efektu (trafilem na malo obeznanego w temacie, po akcencie sadzac ciapatego, ktory nie wiedzial nawet gdzie jest Londyn!)
drugi telefon - sprawa zalatwiona - Vista potrafi sie skopiowac i rozpakowac na dysku do ktorego nie ma sterownika, ale nie potrafi sie na nim zainstalowac - orygianlne zaiste
kolejna oryginalnoscia jest fakt, ze instalator zostal lekko zmodyfikowany przez Della (wpisanym klucz i aktywacja), ale o wrzuceniu sterownika nie pomysleli
mila sprawa jest, ze w koncu MS zauwazyl, ze wiekszosc kompow nie ma dyskietki, i sterownik mozna zainstalowac z plyty, PD lub innych zrodel
tym razem instalacja zajela 20 minut
jezeli chodzi o samo dzialanie - system reaguje inaczej
oczywscie powylaczalem lune, efekty, indexowanie hdd, sporo uslug
mimo to mam wrazenie, ze po klikniciu sys mysli jakis ulamek sekundy i dopiero robi co mu kazano
jednak z drugiej strony - ilu rzeczy by naraz nie robil to kolejne programu uruchamia blyskawicznie i potrafi w koncu naprawde pracowac wielowatkowo
ale tez prawda - dwa jajka i 2GB ramu mu w tym pomagaja
bardzo podoba mi sie poprawienie zabezpieczen
jedyne stworzone konto automatycznie ma przyznane dwa rozne poziomy uprawnien
mimo, ze konto jest administracyjne, pracuje sie jako zwykly user a wykonanie kazdego zadania administracyjnego wymaga potweirdzenia
konto widziane jest tez podwojnie w panelu zarzadzania prawami userow - I LIKE IT! i mozna sporo grzebac
windows media player 11 za to mnie totalnie zirytowal - nie znalazem klasycznego, ktorego pod xp z wmp10 uzywalem do odpalania wmv (ktore ciagle sa w uzyciu z nieznanych dla mnie powodow... sporo dostaje poczta)
a po wlczeniu gnojek przypisal sobie wszystkie pliki video i robil to domysle przy kazdym wlaczeniu! nie mozna go tego oduczyc, bo nie dawal mi dostepu do odznaczania powiazn plikow! moglem tylko wybierac audio
krotko mowiac - wmp wiecej na moim komie uruchomiony nie zostanie, wmv jak nie beda chcialy isc w mpc, nie beda ogladane
kolejna wada dla mnie jest brak, na razie mam nadzieje, mozliwosci tworzenia wlasnych handlerow do menu autostart
pod 2003 i xp mozliwosc taka dawal TweakUI - dodatekod MS, ale dla Visty go nie przygotowano
a TotalCmd nie tworzy wlasnego handlera

jak bedzie mi sie nudzilo, to poszukam mykow do rejestru, na razie az tak mi nie zalezalo
to z grubsza najwazniejsze wady i zalety z mojego punktu widzenia
generalnie Vista zrobila na mnie pozytywne wraznie, ale na starszym kompie zostanie xp - aktualizacja imho nie jest warta ceny visty (no i pewnie na 2 letniej Tosi skrzydel by system nie rozwinol delikatnie mowiac)