Cytat:
Rakes napisa***322;(a)
Witam, to moj pierwszy post na tym forum ^_^
Ale do rzeczy.
Niedawno kupilem LiteOn'a 48246S, i jak wiadomo ma ona system Mount Rainer. I glownie o to mi chodzi, bo jesli nagrywam normalnie to wszystko jest elegancko ^_^
Teraz mam pare pytan.
1. Z tego co czytalem to powstepnym formatowani juz wszystko powinno dzialac, ale pojemnosc plyty z 700MB spadla az do 540MB (ww pisaliscie ze spada o 45 MB) czy to mormalne? Plyta Lead Data 8x-10x.
2. Nagrywanie danych trwa u mnie bardzo dlugo (ok.30 min 400MB). A jak jest u Was ?
3. Czy da sie jakos wymusic pelne formatowanie ? Zeby raz to zrobic i miec to z glowy.
4. Wogole jak najlepiej postepowac z MRW. Co robic po kolei zeby wszystko bylo cacy 8) Jak dlugo trzeba czekac na reakcje nagrywarki, ile trzeba czekac na "wyplucie" plyty, itd ?
Z gory dzieki za odpowiedz.
|
Ad 1. Normalne. Te ok. 45 MB - to jest różnica, między płytą sformatowaną przez InCd w formacie UDF "sofwerowym", a tą samą płytą sformatowaną w formacie UDF "hardwerowym" czyli Mont Rainier - oczywiście na niekorzyść MR. Płyta 700 MB - po sformatowaniu do UDF "softwerowego" ma ok. 585 MB na dane. Ja wykorzystuje CDRW głównie do przenoszenia danych między komputerami i te 45MB są nie do pogardzenia 8)
Te "stracone" przy formatowaniu MB "idą" na format i zapasową przestrzeń na stracone w przyszłości klastry. Zwykła dyskietka przed sformatowaniem też ma pojemność 2MB, a po formatowaniu gdzieś się "zapodziewa" ok. 0,6 MB
Ad 3. Zostaw po prostu płytę w napędzie na dłużej ... to się samo sformatuje. Jest taki programik, który pokazuje w jakim stopniu jest już płyta sformatowana w MR - nie pamiętam w tej chwili jego nazwy, ale jest jego opis na
www.cdrinfo.pl
Ad 2. i 4. Nie mam dużego doświadczenia z CDRW-MR bo mnie właśnie zniechęciły do tego formatu te duże straty na pojemności płyty, ale może ktoś z forumowiczów ma jakiś większe doświadczenie ?
U mnie formatowanie płyty CDRW-High Speed trwa ok. 10-12 min i wolę ją od razu sformatować do UDF "softwerowego" i mieć "święty" spokój. Chociaż wiem, że gdy chcę wyjąć płytę to mi ją wypluje od razu i nie muszę czekać kilku minut zanim ją doformatuje jak to jest w MR...