Cytat:
januszp napisa***322;(a)
Warto również dodać iż telewizory cyfrowe ,w dodatku 100Hz maja mankament ,z którym producenci odbiorników walczą od momentu wprowadzenia tych high-endowych odbiorników .Mam tutaj na myśli lekkie rozmycie obrazu w przypadku 100Hz .Mówiąc wprost wiele posiadaczy tych telewizorów skarży się na nie najlepszą jakość obrazu .Nie chodzi tutaj o cos bardzo rzucającego sie w oczy ,zauważalne jest to raczej przez osoby przywiązujące dużą wagę do szczegułów - mówiąc potocznie "tvfilów" .
Osobiście tą drobną wadę odbiorników 100Hz w połaczeniu z panoramą zaobserwowałem podczas mini-testu tunera cyfrowgo Cyfra+ .Przyznam sie iż obraz ,być moze dlatego wyswietlany posiadał wiecej artyfaktów (efek "pixelozy") w szybkich scenach ,niż w przypadku odbiornika "zwykłego" .
|
nie wiem czy wiesz ale nowsze i lepsze TV panaromiczne są teraz wyposażone w nowe, poprawione układy 100 Hz (Digital Scan) oraz w technologię kompensacji ruchu korygujące ten problem np. Dynamic Digital Motion u Panasonica albo Natural Digital Motion u Philipsa. mam taki telewizorek i w połączeniu ze skanowaniem progresywnym obrazu, efekt nawet przy ogładaniu obrazu z "kiepskich źródeł" (TV, VHS) jest super