Cytat:
Rakes napisa***322;(a)
Teraz to juz wogole to mrw jest bez sensu.
Probowalem nagrywac kilka razy, fakt juz nie trzeba dlugo czekac na wyplucie plyty, ale wszystko co nagralem nagralo sie z bledami.
Filmy sie nie otwarazaja ..albo powsataja duze piksele, mp3 nagrane z trzaskami i przeskokami .
Czy to moze byc wina plyty czy napedu ? A moze ja cos zle robie (ale nie sadze).
BTW. Jakie plyty najlepiej stosowac do tego zapisu? Bo musze sprawdzic i wykluczyc wade plyty - jesli by to bylo winne.
|
Twoje problemy może powodować albo sprzęt albo płyty - tak już jest, że dany typ napędu lubi jedne płyty bardziej, a inne mniej ...
Przy czym starszy sprzęt jest zwykle bardziej wybredny jeśli chodzi o płytki.
Moim zdaniem ten format ma sens, zwłaszcza gdy będzie więcej nagrywarek go osługujących - bo gdy masz kilka nagrywarek, w tym tylko jedną z MRW to nie ma sensu go stosować, bo tylko idzie toto zapisać w tym jednym napędzie a reszta to może go tylko czytać co nie jest zbytnio wygodne ...

No i nie wiem dlaczego aż tyle miejsca idzie na format - przecież jak już pisałem przy pomocy UDF "sofwerowego" da się upchać na płytę więcej... Tak sobie myślę, że może ta nadmiarowość jest po to aby zapis był bardziej pewny, ale jak już pisałem nie mam w tej materii dłuższej praktyki i nie mogę nic pewnego powiedzieć. O ile zmiana formatu UDF "sofwerowego" to jest praktycznie tylko wymiana programu (np. DirectCD formatuje tę samą płytę CDRW o kilka MB mniej niż InCD (zwykle o jakieś 2-3 MB)) to w przypadku hardweru taka zmiana jest trudna do przeprowadzenia - bo to już jest ustalony standard. Z jednej strony jest to dobre, ale z drugiej nie bardzo!
Może w przyszłości pojawią się płyty już sformatowane przez producenta, jak to jest z dyskietkami - nie wiem czy ktoś pamięta jeszcze nie tak odległe czasy gdy dyskietki kupowało się niesformatowane - teraz takich się chyba w handlu nie znajdzie ...