Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.05.2008, 21:24   #1
Vavoom
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.11.2003
Vavoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Windows 98 na nowoczesnym komputerze

Witam,

Kieruję się z kilkoma pytaniami odnośnie organizacji dysku, sposobu jego działania i instalacji windowsa 98 na komputerze "nowoczesnym".

Mój nowy sprzęt:
-Gigabyte GA-P35DS3L rev. 2.0
-Kingstone DDR2 2x1GB (dual)
-Pentium Dual Core E2220 2,4 GHz (FSB 800)
-Gigabyte GeFroce 8500GT 256MB DDR2
-Caviar 500GB 16MB AAKS (SATA2)
-LiteOn LH-20A1S (SATA)
-LiteOn LH-20A1L (SATA)
-FDD

Co chcę osiągnąć: założyć na dysku układ partycji:
-1 PRIMARY 5GB FAT32
-2 PRIMARY 30GB NTFS lub FAT32
-3 PRIMARY 30GB NTFS lub FAT32
-4 EXTENDED 100GB NTFS
-5 EXTENDED 300GB NTFS

Na pierwszej z nich chcę zainstalować Win98 oraz BootMagic 8.00. Na drugiej XP, na trzeciej coś jakiegoś jeszcze
Zakładam konfigurację partycji podstawowych w bootmanagerze taką, że w momencie gdy któraś z podstawowych partycji "robi za" C: to pozostałe są ukryte. W związku z tym partycje 4 i 5 zawsze będą nazwane D i E.

Stworzenie takiego układu nie stwarza mi problemu. PartitionMagic lub DiscDirector, Bootmanager na pierwszej partycji i gra.

PYTANIA:
1. Czy jest coś (o czym nie wiem) co powoduje że taka konfiguracja nie ma prawa poprawnie funkcjonowac?
2. Czy lepiej jest na partycjach podst. 2 i 3 założyć FAT32 zamiast NTFS w celu ew. mozliyowsci dokonywania napraw z partycji 1 (Win98)?
3. Czy bootmanager "Bootmagic 8.00" obsługuje systemy NTFS?

Druga część bajki. Zgodnie z planem założyłem na dysku partycję podstawową, aktywną (5GB). Zainstalowałem na niej Windowsa 98 SE. PROBLEM: Po pierwszym restarcie, podczas pierwszego uruchomienia systemu, wyskakuje komunikat:

"Za mało pamięci do zainicjowania systemu Windows.

Zamknij jeden lub kilka programów rezydujących w pamięci lub usuń niepotrzebne programy użytkowe z plików CONFIG.SYS oraz AUTOEXEC.BAT i zrestartuj komputer.

Aby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz..."

Gdy nacisnę "dowolny" klawisz, komputer się wyłącza. Uruchamiając "tylko wiersz poleceń" i wpisując komendę "mem", uzyskuję odpowiedź o wolnej pamięci: praktycznie cała jest dostępna (ok. 2GB).

Pamięć mam zorganizowaną w trybie dual-channel. Po wyjęciu jednej kości (1GB) system dalej uruchamia się bez problemu! W trybie dwóch kości ale w "bliźniaczych" slotach, sytuacja jest taka sama, windows krzyczy że ma za mało pamięci.

PYTANIA:
4. Czy windows 98 obsługuje tylko do 1GB pamięci a powyżej "panikuje"?
5. Najważniejsze: czy da się zastosować coś, co spowodowałoby że windows zobaczy tą pamięć taką jak jest w rzeczywistości lub na wstępie mu ją ograniczy?
6. Co jest przyczyną że tak się dzieje? Czy to standard czy wyjątek? Ktoś już może się z tym spotkał?

Na koniec mam jeszcze kilka pytań odnośnie ustawień w BIOSie dotyczących dysku twardego:

S.M.A.R.T - poczytałem co nieco na necie o tym, ale czy ktoś doświadczony mógłby powiedzieć jak to się ma do rzeczywistości? Co tak na prawdę można przez to uzyskać, warto z tego korzystać czy może nie?

Są takie dwa ustawienia u mnie w biosie:
SATA AHCI Mode
SATA Port0-1 Native Mode

Czy obydwa są ze sobą powiązane? Czy zmiana drugiego z nich jest uwzględniana tylko przy włączonym AHCI? AHCI u mnie jest na Disabled, natomiast probowalem zmieniac ustawienie Native / Legacy i w obu przypadkach windows 98 da sie zainstalowac, windows xp bez dodatkowych sterownikow, a na wplyw predkosci odczytu nie ma to znaczenia.

A propos predkosci, czy transfer (odczyt) na poziomie 90MB/s (przyp. SATA2) jest ok czy mozna w jakis sposob uzyskac wiecej? Te 90MB/s to jest ten maly tescik predkosci w nero

Prosze wszystkich zaznajomionych z tematem o odpowiedzi, bardzo mi na nich zalezy. I przepraszam za byc moze chaotyczne opisanie sprawy, pisane predko.

Dziekuje z gory!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online