Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.06.2008, 11:35   #14
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Co do wypowiedzenie vs porozumienie - tylko w okresie wypowiedzenia pracodawca może "na siłę" posłać pracownika na urlop. Przy porozumieniu nie ma takiej możliwość (chyba, że w porozumieniu jest ustalone inaczej).
Miałem na myśli w kontekście przyznania ekwiwalentu za urlop. Rozumiem, że (zakładając, że wysyłania na urlop nie ma) ekwiwalent przysługuje?

Cytat:
Co do ubezpieczenia - koszty leczenia chyba przez miesiąc jeszcze działa "stare" ubezpieczenie. Dlatego warto się zarejestrować jako bezrobotny (nawet bez prawa do zasiłku) - wtedy UP opłaca i masz ubezpieczenie.
Tak, znalazłem już, że przez 30 dni jeszcze obowiązuje ubezpieczenie (od miesiąca opłacenia ostatniej składki, więc w praktyce może i trochę dłużej).

Co to rejestracji jako bezrobotny to nie wiem. Nigdy nie interesowałem się tym tematem i znajomy, z ktorym rozmawiałem, raczej również nie. Swoją drogą ciekawi mnie, jaka jest najlepsza opcja ubezpieczenia 'przejściowego' w czasie zmiany pracy (powiedzmy do kilku miesięcy).

Zwykłe już nie obiązuje, jeśli osoba skończyła 26 lat, to nie może również być zgłoszona do rodzinnego (opłacanego przez rodzica), jest coś takiego, jak ubezpieczenie dobrowolne w NFZ, ale wydaje mi się to mało sensowne (http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?...r=1&artnr=1443). Karty typu Planeta Młodych (zakładając, że ktoś jest młody są atrakcyjne finansowo, ale chyba kosztów leczenia w Polsce nie zawierają (za granicą jak najbardziej). Zostaje chyba prywatna opieka zdrowotna typu Centrum Medyczne LIM czy Medicover.

A co do tej rejestracji jako bezrobotny, oczywiście bez żadnych zasiłków - rozumiem, że to bycie bezrobotnym 'pełną gębą', czyli konieczność podjęcia ewentualnej pracy zaproponowanej przez urząd?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post