Cytat:
Napisany przez sobrus
a potem sie dziwimy ze ludzie sie przekręcają na jakies nowotwory.
zawartosc chemii powinna bys scisle regulowana przepisami
kiedys byla "Polska norma"
teraz sie droga taniość
|
Kto się dziwi ten dziwi. To też dla mnie pewna naiwność - ludzie przez całe życie napychają się różnymi świństwami, a później dziwią, że skąd ta choroba - przecież on nie pali i w ogóle w miarę zdrowo się odżywia. No właśnie to w miarę zdrowo okazuje się niewystarczająco. Poza tym jak wygląda łatwo się przekonać idąc do jakiejkolwiek galerii handlowej i przechodząc obok części żywieniowej - do fast foodów praktycznie nie można się dopchać (nie żebym chciał..). A od tego, co tam serwują, to już i najtańsza szynka byłaby lepsza.
Co do norm, to wbrew pozorom są jeszcze. Jest ich w Polsce i Europie kilkanaście. Są mało znane może dlatego, że niewiele jest produktów, które mogą się nimi poszczycić. Swego czasu o tym czytałem, ale musiałbym odświeżyć te informacje.
Jako ciekawostkę jeszcze - jako, że wczoraj dalej byłem głodny, to wracając do domu wstąpiłem do sklepu ze zdrową żywnością w złotych tarasach. Z 10 minut próbowałem znaleźć coś, co możnaby przekąsić, a co nie miałoby w sobie żadnych dodatków chemicznych. Nie znalazłem. Tak to pojęcie zdrowej żywności wygląda.