10.06.2008, 12:23
|
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
|
Cytat:
Napisany przez Jarson
Widziałem go na żywo. Problem w tym, że widziałem go również w reklamach i śmiem podejrzewać, że cena wysoka po trosze dlatego, że promocja duża...
Ale, gwoli sprawiedliwości: monitor naprawdę bardzo ładny, w rzeczywistości prezentuje się nawet lepiej niż na zdjęciach. Co do obrazu - w martycy rewelacji nie było - w porównaniu z moim 2493HM Samsung zaczął chwalić się wyższym kontrastem dynamicznym (u mnie 10 000:1) i czasem reakcji 2ms (u mnie 5). U mnie jest większa jasność (400 a nie 300 cd/m2).
Co do czasu reakcji, myślę, że w rzeczywistości to to samo, bo te 2ms w T220 to GTG...
A co do kontrastu dynamicznego, to jeszcze jednak dwa słowa napiszę - napatrzyłem się na monitor z włączonym i wyłączonym owym kontrastemi, żeby się upewnić, i mogę powiedzieć tyle: w jednym momencie maksymalny kontrast to dalej 1000:1, gdyby zrobić zdjęcie takiego monitora, to pomiędzy najciemniejszym a najjaśniejszym punktem większej różnicy nie ujrzymy na pewno. Różnica widoczna jest dopiero w czasie - jeśli wyświetlana scena jest ciemniejsza niż poprzednia, to cały obraz się nieco rozjaśni. Czyli na przykład różnica pomiędzy najciemniejszym punktem w czasie t=0 a najjaśniejszym punktem w czasie t=5s będzie się miała jak 10 000:1 - ale w każdym z tych momentów różnica będzie wynosiła tylko 1000:1.
Dla mnie osobiście nie jest komfortowe oglądanie filmu, kiedy obraz chwilę po zmianie sceny rozjaśnia mi się lub ściemnia (przejście jest płynne, ale i tak mnie irytuje nieco). Może w niektórych filmach się przydaje, bo nie trzeba ręcznie rozjaśniać monitora przy szczególnie ciemnych scenach (lub na odwrót - sciemniać przy scenach na słońcu), ale i tak nie ma co marzyć o oglądaniu idealnej czerni i śnieżnobiałej bieli w jednym momencie - albo-albo.
|
Ten kontrast to dla mnie jak zoom cyfrowy w aparacie. Niech sobie podają i milion do jednego (jakiś telewizor już tak ma..) jeśli sprawia im to przyjemność.
Dzięki za opis. Mam nadzieję, że uda mi się go gdzieś obejrzeć na żywo, bo na LG wymieniony niżej przez misz_masz ciągle nie mogę się doczekać...
|