Potrzebowałem znaleźć namiar na jedną osobę ze studiów, więc zacząłem poszukiwania na internecie. Miałem właściwie tylko imię i nazwisko, ale tylko na tej podstawie niewiele dało się znaleźć. Szukałem więc innych sposobów i końcu znalazłem. Z ciekawości jednak sprawdziłem też, co można znaleźć na mój temat mając takie szczątkowe informacje. I powiem, że rezultat moich poszukiwań średnio mi się spodobał
I tak z ciekawości chciałem spytać, jakie znacie sposoby szukania ludzi, czy różnych informacji o nich na internecie?
Pomijam podstawowe wyszukiwanie według imienia i nazwiska w google, bo to oczywiste (choć i tutaj różne rezultaty daje umieszczenie tego w cudzysłowiu, czy też użycie znaku "+", jak rówież próbowanie z różną kolejnością), ale to czego między innymi próbowałem to:
- wyszukiwanie po adresie mailowym, generalnie dobra rzecz, bo można znaleźć profile danej osoby na różnych serwisach społecznościowych, czy innych, gdzie czasami jest sporo dodatkowych danych. Jednak czasami i tutaj wyniki zawodziły, bo nie wiedząc czemu nie otrzymywałem wyników, które wiem, że powinny być znalezione (bo w internecie są umieszczone). Nie wiem czemu
- wyszukiwanie po numerze gg, jeszcze dokładnie nie próbowałem, ale podobnie jak wyżej można trafić na profile w różnych serwisach
- jest jakiś sposób z eksportowaniem listy z gg i wyszukiwaniem według niej na naszej klasie, ale jeszcze go nie próbowałem. Muszę sobie przypomnieć, jak się to robi.
- trafiłem też na ciekawą stronę:
www.kto-kogo.pl , na której udało mi się znaleźć wyniki nie wyświetlane przez google (właściwie to dzięki tej stronie dotarłem do poszukiwanej początkowo osoby).
Interesuje mnie to przede wszystkim nie po to, żeby wygrzebywać jakieś prywatne historie innych osób (bo i na takie rzeczy można trafić), ale żeby wiedzieć, co o mnie mogą dowiedzieć się inni. Zrobiłem takie krótkie wyszukiwanie i okazało się, że bez większego problemu (no dobra, z pewnym tak, bo jednak prowadziła do tego tylko jedna ścieżka), można połączyć ze sobą rzeczy o mnie, które myślałem, że są nie do znalezienia. A to tylko na podstawie najbardziej podstawowych sposobów dostępnych każdemu. Pewnie są również inne, na podstawie których można znaleźć jeszcze więcej. Orientuje się ktoś?