Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.12.2002, 14:50   #12
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zacznijmy od tego ,iż takie obliczanie rozmiarów końcowych filmu ( "2,30min zajeło 20,2mb czyli ~~ 1h 526mb" ) mija się nieco z celem .
Kodek DivX5 korzysta z komresji tzw. "lotnej" jest ona zalzna od aktualnego ruchu w wilmie .I tak im więcej ruchu tym plik większy (mniejsza kompresja) ,do tego jeszcze dochodzą kolory - np. im więcej czarnego tym plik mniejszy .
Tak więc zdrzyć się możgą dość powoazne przekłamania w takim kilkuminutowym eksperymencie .

Cóż jeszcze moge powiedzieć ...
Osobiscie preferuję bardziej jakość niż kroki mające na celu za wszelką cenę zmniejszyc rozmiar filmu .
Naprawdę bardzo dobra jakość to 2- godzinny film na trzech CDR .
Jeśli film ma 1.40min to praktycznie bez strat jakości mamy materiał na 2XCDR .

Cały czas myśle co może być przyczyną tych 16kl/s podczas kompresji ...
Programy typu Vidomi bardzo lubią restart przed pracą .Wiem że po dłuższym używaniu systemu Windows i uruchomieniu Vidomi ,zaniża on nieco swoją szybkość .Tak więc przed kompresją restart .

Nie używać filtrów ,w szczególności "interlace" (ta funkcja jest zarówno w Vidomi (Deinterlace)jak i w kodeku DivX) ,chyba że jest to konieczne (z reguły nie trzeba) .Filtr "interlace" potrafi strasznie zaniżyc szybkośc kodowania .

Warto jeszcze raz dokładnie prześledzić wszystkie ustawienia zarowno w kodeku jak i w Vidomi .

Pisałes że na próbę poszedł "dodatek" do "Szeregowiec Rayan" ?
Nienajlpszy pomysł ... Prawie wszystkie dodatki do filmów DVD są zgrywane bez panoramy (być może w Twoim przypadku panorama jest?) przez co obcięcie (gora,dól) jest ograniczone do kilkudziesięciu pixelów ,przez co z kolei ekran jest duży i komresja wolniejsza .

Właśnie do przykładu postanowiłem zrobic test na filmie "K-Pax" :
W Vidomi ,po przejściu do : "Select Source Range" mogłem przyciąc górę i dół filmu w taki sposób iz po połaczeniu dwóch czarnych pasów w całość wyszło mi iż pozbyłem się ok.1/4 ekranu (nie stosujemy oczywiście żadnych obcięć- rekompresji do innej rozdzielczości w kodeku DivX ,lecz tylko i wyłacznie w Vidomi) .
Rozdzielczość po kompresji na DivX wyniosła : "720X312" .
Szybkośc kompresji oscylowała (w zależności od szybkości scen w filmie)od 23kl/s do 29kl/s .
Czasem warto potestować z zegarkiem w ręku :
np. jeden "vob" o czasie 20min. poddajemy kompresji i mierzymy czas .
Myślę iż w twoim przypadku czas potrzebny na kompresję nie powinin przekroczyć 30min. - bedzie to oznaczalo iż video kompresuje sie szybkoscia ok. 22-25kl/s ,reszte czasu pożera oczywiście kompresja audio do formatu "MP3".
Reasumując :
Szybkość 16kl/s nie powinna mieć miejsca na takim procesorze (1.3GHz - w dodatku Ahlon!).
Trzeba jeszcze raz bardzo dokladnie zweryfikowac ustawienia softu jak i kodeka .Często zanaczenie jdnej opcji w kodeku równoznaczne jest z powazną stratą szybkości kodowania .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post