Dyskusja: Piraty Audio w DVD
Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.01.2003, 16:17   #5
cemi83
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.09.2002
cemi83 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
wiec tak...

czerwone 405-410nm - ponizej tego do ok 375 podczerwien - nie pamietem dokladnych danych ale lasery polprzewodnikowe chodza w okreslonych 'studniach' widmowych - po prostu w pozostalych tlumienie osrodka jest tak duze ze nie da rady doprowadzic do rezonansu i akcja laserowa niknie

dziwi mnie to ze mowisz ze laser daje swiatlo ktorego 'czesc widac' - przeciez cala jazda z laserem to spojnosc widma - a ewentualne odchylki sa rzedu 1%... i mniej

stare czytniki CDROM - nie cdaudio - mialy problemy z cdr'ami - i to na drodze tak firmware;owej- nie mialy wbudowanych wszystkich 'ksiag' i sie gubily, tak i sprzetowej - kontrast nawet zlotej plyty 'golden master' jest o 2 rzedy wielkosci mniejszy niz srebrnego tloka (pierwszy laser to rok 60 - 10 lat to caaala epoka)

czytniki cdaudio bylo O DZIWO pozbawione tych wad - nie wszystkie - ale zdarza sie ze najstarsze nawet sprzety czyatj cdr i po przerobkach cdrw... pioneer mojego kolegi - rok 1985 czyta CDRW HS jakby go wczroraj z fabryki wyjeli

dzivie sie troche temu ze w dvd stotuje sie 2 lasery - przeciez plyte cdr mozna odczytac tym do dvd - na odworot sie nie da... ale w te strone nie powinno byc problemow

czytnik rozkrecony widzialem - nie raz, a laborki z laserow na uczleni wspominam chyba najmilej ze wszystkich
Co do "dziwi mnie to ze mowisz ze laser daje swiatlo ktorego 'czesc widac'" też mnie to dziwiło, ale weź popatrz w oczko pracującego lasera podczerwonego w CDROMIE lub zwykłym odtwarzaczu, widać słabiutkie czerwone światełko....

Co do kontrastów CDR'ów. Wiesz chyba nie jest aż tak źle z tym kontrastem bo oglądałem na oscylu przebieg EFM w odtwarzaczu i na CDR był oczywiście o mniejszej amplitudzie - około 60-70% (Traxdata cdr74 Ritek) tego co przy tłoczonej. Odtwarzacz nie ma żadnej automatycznej regulacji prądu lasera (prąd jest stały nastawiany PR-kiem). Wydaje mi się, że w takim przypadku poziom EFM jest proporcjonalny do "kontrastowości" płyty.

Są odtwarzacze w których jest automatyczna regulacja prądu lasera, w takim przypadku sprzęt próbuje zdaje się utrzymać stałą amplitudę EFM. Myślę, że taka sytuacja jest w PIONEERZE twojego qmpla, nie wiem czy powinien pchać do niego CDRW bo laser może pracować z maksymlaną mocą (żywotność) lecz z drugiej strony ciężko zakładać, że projektant tak skonstruował sprzęt aby mógł się sam uszkodzić.

Co do starych CD-ROM'ów. Nie orientuję się za bardzo w tym jak to jest z czytaniem CDR w starych CD-ROM'ach (bardziej interesuję się odtwarzaczami audio). Lecz jeżeli chodzi o problemy sprzętowe z odczytem CDR to wydaje mi się, że w pogoni za niską ceną napędów nie przywiązywano za bardzo wagi do ich jakości.

Co do czytania CDR'ów czerwonym laserem - mówiłem przecież, że gdzieś czytałem (i pokrywa się to z obserwacjami) - to z uwagi na to że CDR są projektowane dla światła podczerwonego i czerwone światło kijowo odbijają - czerwony laser ich nie widzi.
cemi83 jest offline