Dyskusja: Jaki monitor LCD ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.06.2008, 10:56   #6
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj Podgląd Wiadomości
Nie wiem jak to się ma do monitorów LCD ale pewnie podobnie... na kilku forach czytałem już o problemach użytkowników TV w przypadku ogladania wyłącznie natywnego obrazu 4:3 na ekranie 16:9. Otórz zgłaszano zmianę parametrów matrycy na krawędziach wyświetlanego obrazu, po przełączeniu na obraz 16:9 wyrażnie widać było paski ( może wypalone)...
To tzw. efekt pamięci. Problem powoli zostaje w nowszych odbiornikach TV i monitorach eliminowany. Czy całkowicie ? - trudno powiedzieć.

Nie wiem czy producenci wogóle robili/byli w stanie robić testy w tym kierunku. Efekt ten może się ujawnic po roku, kilku latach (nikt tego chyba dokładnie, z racji na czas potrzebny nie przetestował) wyświetlania obrazu "z pasami".
Podobne sytuacje mamy na każdym kroku, zarówno w sprzęcie jak i w żywności, materiałach budowlanych itp.
Chleb wzbogacony chemią nie jest teoretycznie szkodliwy, jednak po spożywaniu go przez 10 lat nikt nie zagwarantuje nam tej nieszkodliwości gdyz takich testów nie przeprowadzono.

W przypadku wyświetlaczy LCD napewno nie jest to jedyna wada, która może wyjść po dłuższym użytkowaniu w specyficznych, jak ten warunkach.
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post