Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.01.2003, 21:11   #9
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam .
Niestety ,przycinanie materiału żródłowego (left ,right) podczas kompresji w formacie YV12 jest niemożliwe .
komunikat informujący o błędzie jest właśnie wypadkową używania formatu YV12 .
Jeśli jednak owe przycięcie jest niezbędne można "przejść" na format RGB32 ,z którym nie będzie już opisywanych przez Ciebie kłopotów .
Trzeba liczyć się jdnak z tym iż po przejściu na RGB32 szybkość kompresji radykalnie zmaleje .

Cieszę się że bakcyl DivX-a rozprzestrzenia się tak szybko .Być może wzrośnie w ten sposób liczba osób ,które duży nacisk kładą na jakość tworzonej kopii .Jak na razie 90% sieciowych DivX-ów bardzo mało maja z tym formatem w dosłownym tego słowa znaczeniu wspólnego .
Smucie fakt iż praca Twórców tego kodeka niweczona jest marnej jakości "próbami" kompresji .Przez takie zabiegi format DivX traci na zasłużonej renomie .
Moja zabawa w Viedo rozpoczęła się dośc dawno ,w czasach gdy jedynym sensownym kodekiem był "Indeo Video" .
Można wiele zarzucać firmie "Microsoft" ,jednak protoplasta DivX-a - kodek "Microsoft MPEG4" był naprawdę prawdziwą rewolucją .
Oczywiście cała zabawa okazałaby się koszmarną udręką i straciłaby sens ,gdyby nie spory skok wydajnościowy w procesorach .
W czasach gdy DivX rozpoczynał kariere procesor rzędu 300MHz był jdnostką ponadprzeciętną .Niestety do płynnego odtwarzania przy komforcie "CPU Quality 100" brakowało jeszcze sporo mocy procesora .
Całe szczęście "bum" procesorowy załatwił sprawę na korzyść sporej kompresji i bardzo dobrej jakości .
Jeśli jeszcze mógłbym przekonać do tworzenia DivX wraz z nałozonymi napisami ,to myślę że sprwę poprawnej kompresji można by zakończyć sporym sukcesem .
Niestety soft Vidomi nie rodzi sobie dobrze z "rippowaniem" i podkładaniem napisów do pliku DivX .
Tutaj królem jest "FlaskMPEG" .Najnowsza wersja 0.7.6.53 nie ma z tym zabiegiem najmniejszych problemów (starsze wersje programu były dość wybredne w zrzucanu i podkładaniu tekstu) .Wszystkie dotychczas kompresowane tytuły ,które miałem przyjemnosc wykorzystac do tego eksperymentu zrzucały się bezproblemowo - z tekstem .
Zaletą takiej kompresji (Video+txt)jest bezproblemowe ,późniejsze tworzenie płyt VCD .
W takim przypadku nie trzeba poddawać plik powtórnej ,bezsensownej ,podwójnej rekompresji (najpierw DivX-txt ,później DivX-MPEG) .
Oczywiście to nie jedyna zaleta zrzucania pliku DivX razm z tekstem .Następną okaże się perfekcyjne "synchro" oraz dokładność w tłumaczeniu (eng.-pol.).
jaro.

PS.1
Bardzo miło jest słyszeć słowa podziękowania ,jednak zawsze traktuję moje wystąpienie (na każdym forum) jako coś całkowicie ,z racji miejsca w którym się znajdujemy - normalnego .
Tylko strach przed pominięciem którgoś z Forumowiczów powstrzynuje mnie przed wyrażeniem imiennych podziękowań z mojej strony za :
- linki
- pliki
- miłą atmosferę na tym forum
- ciekawe tematy
- itp.

PS.2
Do mojej skrzynki trafia sporo emailów oraz tzw. "PW" obfitujących w bardzo ciekawe zagadnienia .
Myślę iż większośc z pytań powinna trafić włśnie na to forum .
Odpowiedzi na pytania związane z :
-audio
-video
-dvd
-cyfrowa telewizja satelitarna
itp.
być może zaowocują ciekawa debatą ,z pożytkiem dla wielu osób odwiedzających to miejsce .
Oczywiście jeśli ktoś woli kontakt poprzez email to nie mam nic przeciwko takiej formie .Zwsze będę się starał w miarę moich możliwości odpowiedzieć .
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post