W końcu udało mi się na żywo obejrzeć kilka modeli obudów. W zeszłym i poprzednim tygodniu w weekend zrobiłem sobie rundki po Wrocławiu po sklepach komputerowych po to tylko, żeby się przekonać, że wszystkie bez wyjątku są po prostu tragiczne. Zero towaru (najlepsze było jak w jednym sklepie pytam czy są gdzieś wystawione obudowy do obejrzenia, a facet odpowiada, że oczywiście i pokazuje mi półkę, gdzie stoi.. jedna), zero albo bardzo niewiele wiedzy, wysokie ceny.. Bardzo zniesmaczony (po drugiej takiej wycieczce) stwierdziłem, że wystarczy.
Ale wczoraj wybrałem się do jednego sklepu w Warszawie i, mimo że malutki, okazał się najlepszy z dotychczasowych, w których byłem. Obudów było sporo, większość z wyższej półki, plus bardzo kompetentny i pomocny sprzedawca. W końcu mogłem na żywo obejrzeć zarówno Anteca 182, NZXT Hush, Sunbeam Tech Silent Storm, który ostatnio mnie zaciekawił, jak również kilka Chefteców.
Dodatkowo pogadałem sobie o chłodzeniu (dzięki czemu mogłem zmienić zdanie na temat niektórych poleconych mi na forach modeli - np. Pentagram Karakorum. Chciałem się upewnić, że jest tak cichy, jak mówią - na to facet otworzył pudełko, wyciągnął wiatrak, podłączył do roboczego zasilacza i.. właściwie nie musiał już nic dodawać (zakładając, że w ogóle by ten wiatrak przekrzyczał..)), zasilaczach (tu też prawdopodobnie zmienię wybór z Corsair'a 520W na Dark Power 550) i jeszcze różnym sprzęcie. Wszystko można było obejrzeć, wszystko dokładnie posprawdzać. Np. przy tym zasilaczu Dark Power od razu odtowrzył pudelko (przeciął wszystkie folie), rozpakował wszystko. To mi się podoba (a swoją drogą zasilacz i przede wszystkim opakowanie wszystkiego robi cholerne wrażenie..). Sklep z prawdziwego zdarzenia powiedziałbym
Generalnie wybieram nadal, ale o sklepie chciałem wspomnieć, bo warto go polecić. Ich strona to
www.infosfera.info (choć ja akurat trafiłem z
www.angela.pl ), sklep znajduje się w:
Nowa Warszawska Giełda Elektroniczna
Plac na Rozdrożu
Przejście podziemne pod Al. Wyzwolenia 2A (pawilon 1 - choć to akurat niepotrzebne, bo wszystkie inne są zamknięte..)
Polecam