Zacznę troche od końca
CMC MAG M01 to typowy nośnik dla płyt EMTEC czy BASF. Są osoby które twierdzą że to nawet niezły nośnik, ale na moim Pioneerze 112 nawet syfiaste x-disc palą się lepiej..
Moim zdaniem to gniot. Właśnie na takiej płycie testowałem H54L i efekt był tragiczny. Ale musze przyznać, że jeszcze mi nic z nich nie wyparowało.
Co do testowania PIF/PIE - trudno powiedzieć czy drogie. Teraz wszystkie kosztują ok 100zł czy to LiteOn czy Pioneer czy LG. Niektóre mają niektóre nie - obecnie chyba tylko LiteOn produkuje napędy które to potrafią. Wcześniej był jeszcze Benq i Plextor (ale drogi). Plextorów juz nie ma. Pioneer tez "umie" testować, ale jego wyniki są niezbyt wiarygodnie. Coś tam potestować od biedy jednak można.
Bitsetting ustawialny z poziomu programu mają tylko niektóre nagrywarki. Inne mają go na stałe włączonego (na przykład w Pioneerze można tak zrobić) - a jeszcze inne w ogole nie mają takiej możliwosci.
Nie mam nero ani nagrywarki z ustawialnym więc cieżko powiedzieć. W ImgBurn którego używam jest to opcja Tools->Drive->Change Booktype. Jest tam zakładka dla LG ale czy zadziała z H55L - nie mam pojęcia.
Generalnie DVD-R są bardziej kompatybilne niż DVD+R. Z tego co czytałem był to zabieg...celowy mający na celu wypromowanie DVD-R.
Widzisz u Ciebie jest
Cytat:
Typ dysku: : DVD+R
Book Type : DVD+R
|
Gdyby wypalić to ze zmienionym BookType (BookType zmienia się przy pomocy Bitsettingu) byłoby
Cytat:
Typ dysku: : DVD+R
Book Type : DVD-ROM
|
I taka płyta byłaby jeszcze bardziej kompatybilna niż DVD-R, bo widoczna w napędzie jako tłoczony DVD-ROM

. Miałem kiedyś stary napęd DVD który DVD-R i DVD+R czytał z prędkością 8x, a płyty ze zmienionym booktype - 16x tak jak tłoczone
Niestety nie wiem jak odróżniać płyty po opakowaniach. To prawdziwa sztuka powiedzieć czy paczka Verbatimów jest z Taiwanu, Japonii, Chin czy Indii

. Na szczęście wszystkie Verby są dobre (ale niektóre lepsze

). Chyba tylko Sony trzyma jednakowy poziom.
Ja kupuje głównie Sony, czasem Verbatim. Czasem rózne badziewia jak dwustronne X-DISC ze względu na pojemność (te nawet niezle mi sie paliły), ale gdybym nie miał Pionka i LG4163 to bym ich nie kupował.